111 yıl sonra Türkiye’den çekilen BP’de işler tersine döndü

BP’de Sorunlar Artıyor: 2025 Yılında Borçlar 27 Milyar Dolara Ulaşabilir

BP, Türkiye’de 111 yıldır hizmet veren bir şirket olarak zorlu bir dönemden geçiyor. Son verilere göre, 2025 yılında 23 milyar dolarlık borca ek olarak yaklaşık 4 milyar dolarlık borç daha eklenebilir. FTSE 100 endeksinde işlem gören şirket, bu durumu ikramiye ödemeleri, düşük karbonlu varlıkların satışı ve mevsimsel envanter etkileri olarak açıkladı.

Mısır ve Trinidad & Tobago’daki yatırımların geri çekilmesiyle azalan gaz ve düşük karbonlu enerji üretimi, üretimi olumsuz etkileyebilir. Özellikle, geçen aralık ayında dört olgun açık deniz doğalgaz sahasını ve ilgili üretim tesislerini başka bir şirkete sattıkları için bu durumun etkileri önemli.

BP Yönetimi Değişecek Mi?

Petrol üretiminde artış beklenirken, gaz pazarlama ve ticaret sonuçlarının zayıf olacağı tahmin ediliyor. BP, müşteri ve ürün bölümünün mevsimsel hacim düşüşleri nedeniyle ticaretin olumsuz etkileneceğini, ancak rafineri marjlarının güçlü kalacağını belirtiyor.

BP’nin Başkanı Helge Lund’un, uzun süredir eleştirilen yatırımcıların istifasını açıklamasının ardından şirketin geleceği belirsiz. Lund’un 2026’da ayrılacağı tahmin ediliyor. 62 yaşındaki Lund, geçmişte BG Group, Statoil ve Aker Solutions gibi önemli şirketlerde görev almıştı.

Bu haber, şirketin yenilenebilir enerjiye ayrılan fonu azaltarak petrol ve doğalgaz üretimine yönelmesiyle gündeme gelmişti. Ancak, bu değişimin bazı hissedarlar, özellikle %5 hisseye sahip olan aktivist yatırımcı Elliott Management tarafından eleştirildi.

Trump’un Politikaları ve Petrol Fiyatları

ABD Başkanı Donald Trump’ın politikaları da petrol piyasalarını etkiliyor. Özellikle, Trump’ın ABD mallarına getirdiği gümrük vergileri, piyasalarda dalgalanmalara neden olarak petrol fiyatlarının düşmesine yol açtı.

Brent petrolün varil fiyatı, Trump’ın belirli açıklamaları sonrasında önemli ölçüde düşüş yaşayarak 63,29 dolara geriledi. Bu durum da petrol şirketlerinin geleceği üzerinde belirsizlik yaratıyor.

Related Posts

Sınır Kapılarında Dezenfekte Ücreti Kaldırıldı

Türkiye ve Bulgaristan, 15 Temmuz-15 Eylül 2025 tarihleri arasında dezenfekte ücretini kaldırdı.

Gaziantep’te 300 kilo kaçak çay ele geçirildi

Gaziantep’te 3 farklı adreste yapılan aramalarda 300 kilo kaçak çay ele geçirilirken, 1 şüpheli gözaltına alındı.

Türk gıda devi iflasla soğuşuyor. 18 ülkeye ihracat yapıyor

Türkiye’nin önde gelen gıda ihracatçılarından Çiloğlu Gıda, ekonomik dalgalanmalar ve artan maliyetler nedeniyle mali darboğaza girdi. 1996’dan bu yana sektörde faaliyet gösteren şirket, İstanbul Anadolu 3. Asliye Ticaret Mahkemesi’ne konkordato …

Emekli Olup Çalışırsam Maaşım Kesilir Mi?

Merhaba Kıymetli okuyucularım, sizlerde soru ve görüşlerinizi [email protected] e-posta adresime iletebilirsiniz. Türkiye’de emekli olmak mesele, ama olduktan sonra da geçinebilmek başlı başına başka bir mücadele. Birçoğumuz yıllarca çalışıp …

Bitcoin tarihin en yüksek seviyesini gördü: Artış devam edebilir

Kripto para piyasalarının öncüsü Bitcoin, tarihi bir eşiği geride bırakarak 112 bin dolar seviyesini gördü. Bitcoin bu fiyatla tüm zamanların en yüksek değerine ulaştı. Yılın ilk yarısında dalgalı bir seyir izleyen Bitcoin, temmuz ayıyla birlikte …

Son dakika! İnternet satışlarında zorunluluk getirildi

Yurtdışından satış yapan e-Ticaret platformlarının Türkiye’de temsilcilik bulundurmaları bir süredir gündemdeydi. Daha önce yapılan açıklamalarda, temsilcilik başta olmak üzere bazı şartları yerine getirmemeleri halinde bu platformlara yaptırım …