2 Nisan boykotunun etkisi: Sonuçlar yayımlandı

Üniversite Öğrencilerinin İmamoğlu Protestoları Sonrası Başlattığı Boykotun Sonuçları Açıklandı

Toplum Çalışmaları Enstitüsü, üniversite öğrencilerinin İmamoğlu protestolarının ardından 2 Nisan’da başlattıkları tüketim boykotunun sonuçlarına ilişkin bir rapor yayımladı.

Raporda, 2 Nisan’da gerçekleşen boykot; Google Maps haritalarından elde edilen yoğunluk verileri, boykotun ertesi günü esnaf ve işletme çalışanlarıyla yapılan yüz yüze görüşmeler ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası istatistikleri kullanılarak detaylı bir şekilde analiz edildi.

Boykotun Ertesi Günü AVM’lerde Durum

İstanbul ve Ankara gibi büyük şehirlerde, CHP ve AKP seçmenlerinin yoğunlukta olduğu bölgelerdeki AVM’ler incelendiğinde, boykotun ertesi günü bazı ilginç sonuçlar ortaya çıktı. AKP’nin güçlü olduğu ilçelerdeki AVM’lerde hafif bir yoğunluk artışı yaşanırken, CHP’nin daha güçlü olduğu ilçelerdeki AVM’lerde daha belirgin bir artış görüldü.

Örneğin, İstanbul’un Güngören, Başakşehir ve Esenyurt ilçelerindeki AVM’lerde, 2 Nisan’a kıyasla 3 Nisan’da yüzde 3 civarında bir yoğunluk artışı olduğu tespit edildi. Ancak, Şişli, Beşiktaş ve Sarıyer gibi CHP’nin güçlü olduğu ilçelerdeki AVM’lerde bu artış yüzde 28’lere kadar çıktı.

‘Satışlar Düştü’ Diyenlerin Oranı Yüzde 56

Ankara’da yapılan 384 görüşme sonucunda, boykotun etkileri üzerine işletme sahipleriyle yapılan görüşmelere yer verildi. Çalışan sayısına bağlı olarak, işletmelerde satışlarda düşüş yaşandığını belirtenlerin oranı yüzde 56’ya kadar çıktı. Merkez Bankası’nın ödeme sistemleri istatistikleri de boykotun tüketimde belirgin bir düşüşe neden olduğunu gösterdi.

Ancak, çeşitli dönemsel etkenlerin tüketim üzerindeki etkisinin de göz ardı edilmemesi gerektiğini belirten Enstitü, 2 Nisan boykotunun ekonomik açıdan incelenmesi gerektiğini vurguladı. Özellikle 2025 senesinde çalışan ödemeleri hariç tutulduğunda, tüketim talebinde yüzde 26’lık bir düşüş yaşandığı ortaya konuldu.

Related Posts

Türk gıda devi iflasla soğuşuyor. 18 ülkeye ihracat yapıyor

Türkiye’nin önde gelen gıda ihracatçılarından Çiloğlu Gıda, ekonomik dalgalanmalar ve artan maliyetler nedeniyle mali darboğaza girdi. 1996’dan bu yana sektörde faaliyet gösteren şirket, İstanbul Anadolu 3. Asliye Ticaret Mahkemesi’ne konkordato …

Emekli Olup Çalışırsam Maaşım Kesilir Mi?

Merhaba Kıymetli okuyucularım, sizlerde soru ve görüşlerinizi [email protected] e-posta adresime iletebilirsiniz. Türkiye’de emekli olmak mesele, ama olduktan sonra da geçinebilmek başlı başına başka bir mücadele. Birçoğumuz yıllarca çalışıp …

Bitcoin tarihin en yüksek seviyesini gördü: Artış devam edebilir

Kripto para piyasalarının öncüsü Bitcoin, tarihi bir eşiği geride bırakarak 112 bin dolar seviyesini gördü. Bitcoin bu fiyatla tüm zamanların en yüksek değerine ulaştı. Yılın ilk yarısında dalgalı bir seyir izleyen Bitcoin, temmuz ayıyla birlikte …

Son dakika! İnternet satışlarında zorunluluk getirildi

Yurtdışından satış yapan e-Ticaret platformlarının Türkiye’de temsilcilik bulundurmaları bir süredir gündemdeydi. Daha önce yapılan açıklamalarda, temsilcilik başta olmak üzere bazı şartları yerine getirmemeleri halinde bu platformlara yaptırım …

Yurt dışı alışveriş sitelerine Türkiye’de temsilci bulundurma zorunluluğu getirildi

Yurt dışı alışveriş sitelerine Türkiye’de temsilci bulundurma zorunluluğu getirildi

Doğu Akdeniz’deki illerin 6 aylık ihracatı 4,8 milyar doları aştı

Hatay, Mersin, Adana ve Osmaniye’den ocak-haziran döneminde 4 milyar 820 milyon 190 bin dolarlık dış satım yapıldı.