‘300 milyar dolarlık’ altın ekonomiye kazandırılabilir

MİTHAT YURDAKUL Ankara – Bir grup gazeteciyle bir araya gelen Yılmaz, Türkiye’nin altın madenleriyle ilgili şunları söyledi: 

“Biz bunun 1500 tonunun nerede olduğunu biliyoruz, hatta üretmeye de başladık. Geriye kalan, yer altında bekleyen 5 bin ton var. Bunun bugünkü değeri yaklaşık 300 milyar dolar civarında. Biz şu anda yıllık 2.5 milyar dolarlık altın üretiyoruz. 100 tona ulaştığımızda rakam yaklaşık 8-9 milyar dolara çıkacak. Bu da altındaki dış ticaret açığının 3’te 1’ini kapatmamız anlamına gelir.” 

Bergama’daki altın madeninin üretime başlamasını takip eden 10 yılda, Türkiye’deki üretimin tamamını yabancıların yaptığını aktaran Yılmaz, “Şu anda Türkiye’de üretilen altının yüzde i, tamamı yerli sermaye olan şirketler üretiyor” dedi. 

‘Yığın liçi dünyada 268 madende uygulanıyor’

İliç’te yaşanan maden kazasına değinen Yılmaz, kendisinin söz konusu madeni hiç görmediğini, Meclis’te kurulan araştırma komisyonundan çıkan sonucu beklemek gerektiğini ifade etti. Eleştirilere neden olan yığın liçi prosedürünün dünyada 268 madende uygulandığını söyleyen Yılmaz, “ABD’de, Kanada’da, Avustralya’da, Rusya’da, Arabistan’da, birçok yerde uygulanıyor. Uygulanmayan bir şey değil” şeklinde konuştu.

‘Madenciler kendi kendini denetlesin’

Yılmaz madencilikte yeni bir yasal düzenleme beklediklerini aktarırken, izin prosedürlerinin ve orman izinleri sürecinin hızlandırılmasını istediklerini kaydetti. Yılmaz, “Orman alanlarının madencilikte kullanılan alanı, binde 3.8. Ormanda kesilen her 100 bin ağaçtan sadece 1 tanesi madencilik amacıyla kesiliyor” dedi. Madencilikte denetim standartlarının net şekilde ortaya konulması gerektiğini de vurgulayan Yılmaz, şöyle devam etti:

“Sektörün, kendi kendini denetleyecek, bağımsız denetim mekanizmasını oluşturması lazım. Örneğin Kanada Madenciler Derneği’nin ‘Sürdürülebilir Madencilik İlkeleri’ diye yayınladığı bir ilkesi var. Demiş ki, ‘Madene gittim, benim standartlarıma uygun bir standartla çalışıyordu. Burası, kendi iç denetimimiz sonucunda İç Denetim Sertifikası’nı almıştır’.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

xxx