Ticaret Bakanlığı’nın hedefi 8 milyar dolar

Ticaret Bakanlığı, 2025 Yılı E-İhracat Hedefini Açıkladı

Ticaret Bakanlığı, resmi sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, 2025 yılı e-ihracat hedefini açıkladı. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, “E-İhracatımızın genel ihracatımız içindeki payı, 2024 yılında bir önceki yıla kıyasla yüzde 27,4 oranında artış göstererek 6,4 milyar dolar ile yüzde 2,6 olarak gerçekleşmiştir” denildi.

Açıklamada ayrıca şu ifadelere de yer verildi: “İhracatlarımızın küresel ticaretteki payı 2022 yılında 2,2 milyar dolar ile yüzde 0,90 pay iken; 2023’te 5 milyar dolar ihracat ile yüzde 2,12 pay; 2024’te önceki yıla kıyasla yüzde 27,4 oranında artış göstererek 6,4 milyar dolar ihracat ile yüzde 2,6’lık paya yükselmiştir. Bu doğrultuda gerçekleştirilen çalışmalarla birlikte 2025 yılında e-ihracat hacmi hedef 8 milyar dolara ulaştırılacaktır.”

“İlave Yüzde 20 Destek”

E-İhracat alanında destek paketini genişletmek isteyen Ticaret Bakanlığı, açıklamasında destek paketleri kapsamında bugüne kadar “207 şirkete, 2 pazaryerine, 6 perakende E-İhracat Konsorsiyumuna yönelik toplam 320 milyon TL değerinde” destek sağlandığını belirtti. Açıklamada, “E-ihracat potansiyeli yüksek olan İslam İşbirliği Teşkilatı üyelerinden Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Katar, Kuveyt, Suudi Arabistan’ı hedef ülkeler listesine eklenerek bu ülkelere yönelik faaliyetlerde ilave yüzde 20 destek imkanı sağlandığı” vurgulandı.

İhracatlarımızın E-İhracat yol haritalarını oluşturmalarına yardımcı olarak ‘E-Kolay İhracat Platformu (E-KİP)’ hayata geçirildi. Hedef, E-İhracatın genel ihracat içerisindeki payını 2028’de yüzde 10 artırmak. Geçmişte Çin ve Hindistan’a yapılan e-ihracat heyetlerine ek olarak, 2025 yılında Brezilya, Endonezya, Japonya ve birçok ülkeye yönelik heyetler düzenlenecektir. İstanbul Küresel E-İhracat Zirvesi (İGEXX) 2025 yılında tekrar gerçekleştirilerek, ülkemizin küresel e-ticaret ekosisteminde güçlenmesine katkıda bulunulacaktır.

Related Posts

Haziranda üreticinin enflasyonu yükseldi

TÜİK Haziran ayı üretici fiyatlarını açıkladı. Buna göre haziranda üretici fiyatlar aylık yüzde 2,46 olurken, aylık bazda yüzde 24,45 oldu.

İhracat rekor ‘yaz’dı

İhracat haziranda geçen yıla göre yüzde 8 artışla 20.5 milyar dolara ulaştı. Bu oran son bir yılın en yüksek aylık artışı oldu. Haziranda yıllık ihracat rekor rakam olan 267 milyar dolara ulaştı.

TİM Başkanı Gültepe: 26 sektörün yarısı eksi yazıyor

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, haziran ayına ilişkin dış ticaret verilerini değerlendirdi. Türkiye’nin 2-3 yıl önceki rekabetçilik düzeyine dönmesi gerektiğine dikkati çeken Gültepe, “Orta ve uzun vadeli hedeflerimiz için ihracatın tabana yayılması, yani tüm sektörlerimizin pozitif katkı vermesi büyük önem taşıyor. Oysa son aylarda 26 sektörün neredeyse yarısı eksi yazıyor” dedi.

Brent petrol düşüyor: Orta Doğu ve dolar etkisi (2 Temmuz 2025)

Dün 67,32 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyatı, günü 67,09 dolar seviyesinde tamamladı. Brent petrolün varil fiyatı, bugün saat 09.00 itibarıyla kapanışa göre yüzde 0,2 azalışla 66,97 dolar oldu. Aynı saatte Batı Teksas türü (WTI) ham …

Bir marka daha Türkiye’den çekildi

Japonya’nın en büyük kağıt üreticilerinden Daio Paper Corporation ürettiği bebek bezi markası Goo.N kritik bir karar aldı. Türkiye’de yıllardır bebek bezi, giyilebilir külot bez ve çeşitli hijyen malzemeleri satışı yapan şirket, mevcut ekonomik …

Emtia piyasalarında dikkat çeken hareket! Platin yükselirken, petrol sert düştü

Emtia fiyatlarında, geçen hafta İsrail ile İran arasında sağlanan ateşkesin ardından jeopolitik risklerin azalmasıyla karışık bir seyir izlenirken, yatırımcıların odağı yeniden ABD’deki enflasyonla mücadele süreci ve ABD ile Çin arasındaki tarife anlaşmasının sonuçlarına çevrildi.