Kartalkaya’da o talimat verilseydi ‘itfaiye’ kurulacaktı… Odatv bağlayıcı Bolu AFAD planına ulaştı

Kartalkaya Yangını ve İtfaiye Eksikliği

Ailelerin yok olduğu, canlarımızı yitirdiğimiz Kartalkaya yangını ile ilgili en büyük soru “Neden yakınlarda bir itfaiye birimi bulunmuyordu?” oldu. Bu sorunun cevabını, Bolu AFAD İl Afet Risk Azaltma Planı’nda (İRAP) bulduk.

İtfaiyenin Gecikme Nedeni

Kartalkaya yangınına müdahale için bildirimin ardından 45 dakika geçtikten sonra müdahale edildiği açıklandı. En yakın itfaiye istasyonu ise 42 km uzaklıktaki Bolu’da yer almaktaydı. Bu durum, neden oteller bölgesinde başka bir itfaiye birimi olmadığı sorusunu akıllara getirdi. Çünkü yangınlara müdahale süresi genellikle büyük şehirlerde 6-10 dakika arasında olmaktadır.

Mücavir Alan Dışı Yangın

Kartalkaya yangını, belediyenin mücavir alanı dışında meydana geldi. Bu tür alanlarda yeni bir itfaiye istasyonu kurma yetkisi yerel yönetimde değil. Bu ihtiyaç belirleme, planlama ve uygulama görevi ise AFAD’a aittir. Uygulama da buna göre gerçekleştirilmektedir.

AFAD’ın Rolü ve Sorumlulukları

AFAD, il genelindeki riskleri analiz ederek, yangın, sel, taşkın, heyelan gibi afetlerle ilgili durumu belirlemektedir. Bu risklerin belirlenmesi için her yıl İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP) hazırlanmaktadır. Bu plan sadece riskleri tespit etmekle kalmaz, alınması gereken tedbirleri de belirler. İRAP valiliklerce onaylanır ve planın uygulanmasından valilik sorumludur. Bu plan, devlet kurumları için bağlayıcıdır.

2021 İRAP İncelemesi

Odatv, Bolu AFAD’ın 2021 İRAP’ını inceledi. Üç yıl önce Bolu’da yangın riskleri detaylı olarak belirlendi. Oteller bölgesinde risk belirtilmemesine rağmen, merkezlerden uzak kırsal bölgeler ve köyler için itfaiye erişiminin zor olduğu tespit edildi. Ancak yapılması gerekenler arasında sadece “su tankerlerinin artırılması” önerisi yer aldı. Bu önerinin hayata geçirilip geçirilmediği ve neden itfaiye eksikliği konusunda aksiyon alınmadığı bilinmemektedir.

İRAP’ın Tanımı
“Afetlerin etkilerini en aza indirmek için önceden alınması gereken tedbirleri belirleyen ve işbirliği içinde hazırlanan sürdürülebilir bir plandır. Bu plan, ildeki tüm kurumların iş birliği ile hazırlanır.”

İRAP Bağlayıcılığı
İRAP’ın bağlayıcı olma niteliği, İl Afet Risk Azaltma Planı Hazırlama Kılavuzu’nda açıkça belirtilmiştir: “Afet ve acil durum risk azaltma, müdahale ve iyileştirme il planlarını, mahallî idareler ile kamu kurum ve kuruluşlarıyla işbirliği ve koordinasyon içinde yapmak, uygulamak ve uygulatmak.”

Osman Erbil

Related Posts

6 Şubat depremlerinde kaybettiği babasına verdiği sözü tuttu!

6 Şubat 2023’te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerde Malatya’daki evleri yıkılan, babası Mesut Kılınçer’i kaybeden Şevval Ece Kılınçer, Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sınavında 500 tam puan alarak Türkiye birincileri arasına girdi. Genç öğrenci, babasına verdiği sözü tutmanın gururunu yaşadığını söyledi.

Kaldırımda yürüyen baba oğul felaketi yaşadı: Beraber öldüler

Antalya’da sürücüsünün kontrolünü yitirdiği otomobil, kaldırımda yürüyen Yunus Tekerci (38) ile oğlu Adem Efe Tekerci’ye (8) çarptı. Kazada Tekerci ve oğlu yaşamını yitirdi.

Dünyayı tehdit eden sessiz katil: Önlem alınmazsa milyonlarca can alabilir… H. pylori nedir?

Dünya çapında mide kanseri vakalarının yüzde 76’sından sorumlu olan Helicobacter pylori (H. pylori) bakterisi, önlem alınmazsa milyonlarca can alabilir. Uzmanlar, bu bakterinin neden olduğu enfeksiyonların genellikle hazımsızlık, şişkinlik veya mide bulantısı gibi sıradan belirtilerle gizlice ilerlediğini ve mide dokusuna verdiği hasarla kansere yol açabileceğini vurguluyor.

Mide bulandıran görüntüler: Sakatatçılara satılmak üzere istiflenmiş çürümüş büyükbaş hayvan kafaları bulundu

BAĞ-KUR Sanayi Sitesi’ndeki boş bir tamirhaneden kötü koku geldiği yönündeki şikayet üzerine Gemlik Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ile polis ekipleri denetim için söz konusu adrese gitti. Kapısı çilingirle açılan tamirhanede, paletler arasına …

O ilimizin 50 günlük suyu kaldı!

Temmuz ayıyla birlikte sıcaklıkların artması ve yağış miktarının düşmesiyle beraber barajlardaki su miktarı düşmeye başladı. Son olarak Hatay’da 3 ilçenin 50 günlük suyu kaldığı açıklandı.

Aşırı sıcaklardan 7 kişi hayatını kaybetti! Bin 228 kişi hastaneye başvurmuştu

Dünya küresel ısınmanın da etkisiyle yükselen sıcaklık değerleri ile mücadele ederken, Güney Kore’de kavurucu yazın bilançosu netleşmeye başladı. Kore Hastalık Kontrol ve Önleme Ajansı’ndan (KDCA) yapılan açıklamaya göre, 15 Mayıs’tan bu yana ülke …