Dünyanın en ölümcül sebzesi: Yaklaşık 500 milyon insan onu yemeye devam ediyor…

Manyok: Önemli Bir Besin Kaynağı ve Sağlık Riski

Manyok, dünyanın en yaygın yiyeceklerinden biri olarak günlük olarak yaklaşık yarım milyar insan tarafından tüketilmektedir. Ancak, doğru bir şekilde hazırlanmadığında ciddi sağlık riskleri oluşturabilen bu kök sebze, LadBible’a göre insan sağlığını tehdit edebilecek şekilde zehirli hale gelebilmektedir.

Güney Amerika’nın doğal bitkisi olarak bilinen manyok, aynı zamanda dünyanın en büyük üreticisi olan Nijerya’da da yaygın olarak yetiştirilmektedir. Tropikal bölgelerde temel bir gıda kaynağı olan manyok, özellikle yetersiz beslenme sorunlarıyla mücadele eden bölgelerde önemli bir rol oynamaktadır.

Manyok, içindeki hidrojen siyanür salgısıyla ölümcül olabilen maddeler barındırır. Bu nedenle, ham kökler, kabuklar ve yapraklar gibi kısımlarının doğru bir şekilde işlenmesi ve tüketilmesi hayati önem taşımaktadır. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, her yıl manyok zehirlenmesine bağlı olarak yaklaşık 200 kişi hayatını kaybetmektedir.

Yiyecek kıtlığı yaşanan bölgelerde, manyok güvenliği konusu daha da önem kazanmaktadır. Örneğin, Venezuela’daki kıtlık döneminde, manyok zehirlenmeleri ve ölümlerine neden olmuştur. Ancak, bu risklere rağmen manyok, milyonlarca insan için önemli bir besin kaynağı olmaya devam etmektedir.

Manyok Türkiye’de Yetişiyor mu?

Dünyada üretilen manyokun %50’si Afrika, %30’u Asya ve %20’si Latin Amerika’da elde edilmektedir. Türkiye’de ise kurak ve verimsiz arazilerde yetiştirilebilmektedir.

Related Posts

Diş Hekimi İçin MHRS Düzenlemesi

Diş Hekimi İçin MHRS düzenlemesi! Kamuda görev yapan diş hekimlerine yeni bir uygulama geldi. SABİT MHRS… Bu sistem;  Temmuz ayından itibaren 19 MHRS ve iki

Masum gibi başlıyor, ciddi sorunlara yol açabiliyor: Alerjik rinite dikkat!

Burun tıkanıklığı, öksürük ve kaşıntı gibi basit belirtilerle ortaya çıkan alerjik rinit, tedavi edilmediğinde uyku apnesinden işitme kaybına kadar birçok ciddi sağlık problemine neden olabiliyor.

Yazın grip mi olunur demeyin! Yaz gribine dair her şey…

Mevsimsel hastalıklar denince çoğu kişinin aklına kış aylarında görülen grip gelse de, yaz aylarında da benzer belirtilerle seyreden bir hastalık karşımıza çıkıyor: yaz gribi. Sıcak havalara rağmen nezle, boğaz ağrısı, halsizlik ve burun akıntısı gibi semptomlarla ortaya çıkan bu rahatsızlık, özellikle ani ısı değişimleri ve klimalı ortamlarda uzun süre kalma sonucu yaygın hale geliyor.

Zayıflama baskısı gençleri anoreksiya riskiyle karşı karşıya bırakıyor

Prof. Dr. Fatma Çelik, zayıflama baskısının, yetersiz yemek yeme ve aşırı kilo kaybetmeyle kendini gösteren yeme bozukluğu hastalığı “anoreksiya nervoza”yı tetiklediğini belirtti.

Soğuk kahveye dikkat! Her bir bardak için fazladan tüketin

Beslenme uzmanları, sıcak havalarda artan sıvı kaybına karşı su tüketiminin hayati önem taşıdığına dikkat çekiyor. Diyetisyen Asya Naz Al, yaz aylarında günde en az 2,5-3 litre su içilmesi gerektiğini vurguladı.

Türkiye’de 1 milyon kişi ölçüldü: Fazla kilo ve obezite oranları açıklandı

Sağlık Bakanlığı, ‘İdeal Kilonu Öğren Sağlıklı Yaşa’ kampanyası kapsamında 10-23 Mayıs tarihlerinde Türkiye genelinde 1 milyon 143 bin 189 kişinin boy-kilo ölçümünün gerçekleştirildiğini ve 673 bin 25 kişinin vücut kitle indeksi (VKİ) derecelendirmesinde ‘normal’ aralığında olmadığını duyurdu.