Aman dikkat: Halsizlik, yorgunluk gibi belirtileri hafife almayın!

B12 Vitaminin Önemi Hakkında Uzman Görüşleri

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Betül Mercan Çiftçi, B12 vitamininin sinir sistemi ve kan hücrelerinin oluşumunda kritik bir rol oynadığını belirtti. Ayrıca DNA sentezinde de önemli bir görev üstlendiğini vurgulayan Dr. Çiftçi, B12 vitamini eksikliği durumunda ortaya çıkabilecek belirtiler hakkında da bilgi verdi.

Dr. Betül Mercan Çiftçi, “B12 vitamini eksikliği durumunda uyuşma, karıncalanma, halsizlik, yorgunluk ve ciltte solgunluk gibi belirtiler görülebilir. Ayrıca dilde acıma ve büyüme gibi belirtiler de bu eksikliğe işaret edebilir” dedi.

‘B12 Eksikliği ve Sağlık Sorunları’

Uzmanlar, B12 eksikliğinin özellikle sinir sistemi üzerinde ciddi zararlara yol açabileceğini belirtiyor. Anemiye, homosistein artışına bağlı kalp hastalıklarına neden olabileceğini ifade eden Dr. Çiftçi, ayrıca B12 fazlalığının da sorunlara yol açabileceğini söyledi.

Dr. Betül Mercan Çiftçi, B12 vitaminin doğal olarak hayvansal kaynaklarda bulunduğunu vurgulayarak, “Kırmızı et, beyaz et, somon gibi balık türleri, süt ürünleri ve yumurta B12 açısından zengindir. Ancak vegan bireylerde eksiklik riski daha yüksek olabilir. Bu nedenle veganların takviye kullanması ya da B12’den zenginleştirilmiş ürünleri tercih etmesi gereklidir” şeklinde konuştu.

‘Erken Teşhis Hayati Önem Taşır’

Sağlık uzmanları, B12 eksikliği durumunda erken teşhisin sinir sistemi ve genel sağlık açısından hayati önem taşıdığını belirtiyor. Dr. Çiftçi, “Hafif eksikliklerde beslenme düzenlemesi yeterli olabilirken, orta düzeyde eksikliklerde ağızdan alınabilecek ilaçlar tercih edilir. Ciddi eksikliklerde ise enjeksiyon tedavisi gerekebilir. Her durumda tedavi planı, hastanın bireysel durumuna göre belirlenmelidir. B12 düzeyi düşüklüğü şikayetlerinde mutlaka tahlillerle doğru teşhis konulmalı ve doktora başvurulmalıdır” dedi.

Related Posts

Diş Hekimi İçin MHRS Düzenlemesi

Diş Hekimi İçin MHRS düzenlemesi! Kamuda görev yapan diş hekimlerine yeni bir uygulama geldi. SABİT MHRS… Bu sistem;  Temmuz ayından itibaren 19 MHRS ve iki

Masum gibi başlıyor, ciddi sorunlara yol açabiliyor: Alerjik rinite dikkat!

Burun tıkanıklığı, öksürük ve kaşıntı gibi basit belirtilerle ortaya çıkan alerjik rinit, tedavi edilmediğinde uyku apnesinden işitme kaybına kadar birçok ciddi sağlık problemine neden olabiliyor.

Yazın grip mi olunur demeyin! Yaz gribine dair her şey…

Mevsimsel hastalıklar denince çoğu kişinin aklına kış aylarında görülen grip gelse de, yaz aylarında da benzer belirtilerle seyreden bir hastalık karşımıza çıkıyor: yaz gribi. Sıcak havalara rağmen nezle, boğaz ağrısı, halsizlik ve burun akıntısı gibi semptomlarla ortaya çıkan bu rahatsızlık, özellikle ani ısı değişimleri ve klimalı ortamlarda uzun süre kalma sonucu yaygın hale geliyor.

Zayıflama baskısı gençleri anoreksiya riskiyle karşı karşıya bırakıyor

Prof. Dr. Fatma Çelik, zayıflama baskısının, yetersiz yemek yeme ve aşırı kilo kaybetmeyle kendini gösteren yeme bozukluğu hastalığı “anoreksiya nervoza”yı tetiklediğini belirtti.

Soğuk kahveye dikkat! Her bir bardak için fazladan tüketin

Beslenme uzmanları, sıcak havalarda artan sıvı kaybına karşı su tüketiminin hayati önem taşıdığına dikkat çekiyor. Diyetisyen Asya Naz Al, yaz aylarında günde en az 2,5-3 litre su içilmesi gerektiğini vurguladı.

Türkiye’de 1 milyon kişi ölçüldü: Fazla kilo ve obezite oranları açıklandı

Sağlık Bakanlığı, ‘İdeal Kilonu Öğren Sağlıklı Yaşa’ kampanyası kapsamında 10-23 Mayıs tarihlerinde Türkiye genelinde 1 milyon 143 bin 189 kişinin boy-kilo ölçümünün gerçekleştirildiğini ve 673 bin 25 kişinin vücut kitle indeksi (VKİ) derecelendirmesinde ‘normal’ aralığında olmadığını duyurdu.