ABD’nin Porsche, Bentley ve Audi ithalatı durduruldu

Volkswagen Grubu’nun lüks markalarından bazılarının araçları, Çin’in Sincan bölgesiyle bağlantılı yasaklı bir parça nedeniyle ABD gümrüklerinde alı konuldu.

Ana grup Volkswagen’in bir tedarikçisinin, araçlarda zorla çalıştırma karşıtı yasaları ihlal eden Çinli bir alt bileşen bulmasının ardından binlerce Porsche, Bentley ve Audi otomobile ABD limanlarında el konuldu.

ABD, 2021 tarihli Uygur Zorla Çalıştırmayı Önleme Yasası kapsamında batı Sincan bölgesinde ve Çin’deki diğer bölgelerde zorla çalıştırılarak üretilen ürünlerin ithalatını yasaklamıştı.

Yetkililer söz konusu parçanın Sincan’da üretilip üretilmediğini teyit etmedi. Ayrıntılar hakkında bilgi sahibi olan kişilere göre, sorun yaklaşık 1000 Porsche spor otomobil ve yüzlerce Bentley ve binlerce Audi aracı etkiliyor.

TESLİMATLAR MART SONUNA KADAR ERTELENDİ

Konuyla ilgili bilgi sahibi iki kişiye göre, otomobil üreticisi batı Çin’den geldiği tespit edilen bir elektronik bileşeni değiştirdiği için araçların teslimatını mart sonuna kadar erteledi.

Söz konusu kişiler, Volkswagen’in dolaylı bir tedarikçi tarafından temin edilen parçanın menşeinden, tedarikçi kendisini konu hakkında uyarana kadar haberdar olmadığını söylediler. Volkswagen’in parçanın menşeinden haberdar olur olmaz ABD makamlarını bilgilendirdiğini de sözlerine eklediler.

Volkswagen yaptığı açıklamada, “zorla çalıştırma iddiaları” da dahil olmak üzere “hem şirket içinde hem de tedarik zincirinde insan hakları ihlalleri iddialarını çok ciddiye aldığını” söyledi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Alt tedarikçilerimizden biriyle ilgili iddiaları öğrenir öğrenmez konuyu araştırmaya başladık. Gerçekleri açıklığa kavuşturacak ve ardından uygun adımları atacağız. Soruşturmalarımızın ciddi ihlalleri doğrulaması halinde tedarikçi ilişkisinin sona erdirilmesi de buna dahil olabilir.”

BM: İNSANLIĞA KARŞI SUÇ TEŞKİL EDEBİLİR

Çin tedarik zincirinde bulunan zorla çalıştırma iddiaları, Sincan’ın başkenti Urumçi’de ortaklaşa sahip olduğu bir tesis nedeniyle hem insan hakları grupları hem de yatırımcıların artan baskısıyla karşı karşıya olan Volkswagen için özellikle hassas bir konu.

Alman otomobil şirketi bugün yaptığı açıklamada, Alman medyasında yeni zorla çalıştırma iddialarının yayınlanmasının ardından Çinli ortak girişim ortağı SAIC ile Sincan bölgesindeki “işin gelecekteki yönünü” tartışacağını söyledi.

Çinli yetkililer bölgedeki çalışma programlarının istihdama yardımcı olduğunu savunurken, BM’nin en üst düzey insan hakları organı Çin’in eylemlerinin insanlığa karşı suç teşkil edebileceğini söyledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir