Myamar’da ölü sayısı 3 bine yaklaştı: Ordu Kızılhaç aracına ateş açtı

Myanmar’da geçen hafta meydana gelen 7.7 büyüklüğündeki depremde, ölü sayısı her geçen gün daha da artıyor. Devlet televizyonu MRTV, can kaybının 2 bin 886’ya yükseldiğini duyurdu. Yaralı sayısı 4.639’a çıkarken 373 kişinin de kayıp olduğu açıklandı.

Depremin ardından bölgede iletişim tamamen koptu. Altyapı çöktü. Arama kurtarma çalışmaları bazı eyaletlerde askeri kısıtlamalar nedeniyle sekteye uğradı.

Ordu, Çin Kızılhaçı’na ait bir yardım konvoyuna ateş açıldığını duyurdu. Myanmar’daki cunta yönetimi sözcüsü Zaw Min Tun, yardım ekibinin çatışma bölgesine bilgi vermeden girdiğini ve uyarılara rağmen durmadığını söyledi.

Min Tun, konvoyda yerel araçların da olduğunu ve olayın Salı gecesi meydana geldiği söyledi. Çin tarafı olayla ilgili henüz bir açıklama yapmadı. Ordu ise güvenlik gerekçesiyle müdahale ettiklerini savundu.

Birleşmiş Milletler ve insan hakları örgütleri, cuntanın uluslararası yardım kuruluşlarına erişim izni vermesi gerektiğini söyledi. Yardımların, rejimin kontrolünde olmayan bölgelere de ulaştırılması istendi.

UNOPS yaptığı açıklamada, “İletişim kanalları kopmuş durumda. Özellikle Sagaing bölgesine ulaşmak neredeyse imkânsız” dedi. Depremden etkilenen altı bölgede 28 milyondan fazla insan yaşıyor.

Uluslararası Kriz Grubu, en çok etkilenen kırsal alanların çoğunun silahlı direniş gruplarının kontrolünde olduğunu açıkladı.

Bu bölgelerde hem bilgi almak zor hem de yardım ulaştırmak çok riskli. Grup, “Bu bölgeler rejimin kısıtlamaları, karmaşık yerel yapılar ve süregelen çatışmalar nedeniyle yardım kuruluşlarının ulaşması açısından en zor alanlar arasında” dedi. Cunta ise yardımların engellemesini bir dezenformasyon çalışması olarak niteliyor.

İnsan Hakları Gözlemevi, cuntaya tüm bölgelere sınırsız erişim izni vermesi çağrısında bulundu. Yardımların doğrudan bağımsız gruplar aracılığıyla ulaştırılması gerektiğini söyledi.

Bryony Lau, “Myanmar’daki rejim bu ölçekteki bir felakete müdahale edemez. Uluslararası örgütler, yardımların her yere ulaşması için baskı kurmalı” dedi.

Komşu Tayland’da da deprem can aldı. Resmi açıklamaya göre ülkede 22 kişi öldü. Bangkok’ta inşaat halindeki bir gökdelen çöktü.

Enkaz altında kalanlar için arama çalışmaları sürüyor. Şimdiye kadar 15 kişinin öldüğü açıklandı. 72 kişi hala kayıp. Yapılan ilk testler, binadaki bazı çelik örneklerinin kalitesiz olduğunu ortaya koydu.

Related Posts

Cem Küçük: Suriye’ye askeri müdahale kaçınılmaz

Türkiye Gazetesi yazarı Cem Küçük, Suriye’ye yönelik yeni bir askeri müdahalenin “kaçınılmaz” olduğunu öne sürdü.

Bodrum’da ana su isale hattı patladı, yol trafiğe kapandı

Muğla Bodrum’da ana su ihalesindeki patlama nedeniyle yol trafiğe kapandı.

Erdoğan’ın yavru aslanlarına isim aranıyor

Gaziantep Doğal Yaşam Parkı, sevimli üçüz aslan yavrularıyla yeni bir heyecana ev sahipliği yapıyor. Sudan’ın eski Devlet Başkanı Ömer el-Beşir tarafından 2018 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a hediye edilen “Sultan” ve “Nil” adlı aslan çiftinin dünyaya gelen yavruları, parkın yeni maskotları oldu. Yavruların isimleri ise sosyal medya üzerinden düzenlenecek bir anketle belirlenecek.

6 Şubat depremlerinde kaybettiği babasına verdiği sözü tuttu!

6 Şubat 2023’te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerde Malatya’daki evleri yıkılan, babası Mesut Kılınçer’i kaybeden Şevval Ece Kılınçer, Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sınavında 500 tam puan alarak Türkiye birincileri arasına girdi. Genç öğrenci, babasına verdiği sözü tutmanın gururunu yaşadığını söyledi.

Kaldırımda yürüyen baba oğul felaketi yaşadı: Beraber öldüler

Antalya’da sürücüsünün kontrolünü yitirdiği otomobil, kaldırımda yürüyen Yunus Tekerci (38) ile oğlu Adem Efe Tekerci’ye (8) çarptı. Kazada Tekerci ve oğlu yaşamını yitirdi.

Dünyayı tehdit eden sessiz katil: Önlem alınmazsa milyonlarca can alabilir… H. pylori nedir?

Dünya çapında mide kanseri vakalarının yüzde 76’sından sorumlu olan Helicobacter pylori (H. pylori) bakterisi, önlem alınmazsa milyonlarca can alabilir. Uzmanlar, bu bakterinin neden olduğu enfeksiyonların genellikle hazımsızlık, şişkinlik veya mide bulantısı gibi sıradan belirtilerle gizlice ilerlediğini ve mide dokusuna verdiği hasarla kansere yol açabileceğini vurguluyor.