Vatandaş dövize güvendi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Operasyonu Ekonomiye Daha Fazla Masraf Getiriyor

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) yönelik yapılan siyasi operasyonun ekonomi yönetimine faturası hızla büyümeye devam ediyor. Yatırım planlarını gözden geçiren vatandaşlar ve şirketler, Türk Lirası’ndan dövize geçiş yapmaya devam ediyor ve Merkez Bankası rezervleri hızla azalmaya devam ediyor.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) günlük verilerine göre, bankacılık sektöründeki döviz mevduatları 26 Mart’ta 214 milyar dolara ulaştı. Sadece 12 gün içinde 9.9 milyar dolarlık çarpıcı bir artış yaşanarak 213.8 milyar dolara yaklaştı. En son verilere göre, 28 Mart itibariyle döviz mevduatları 211 milyar dolarda seyretti. Bu süreçte, bayram öncesinin de etkisiyle TL mevduatları 5.6 milyar dolar (259 milyar TL) azalarak 349 milyar dolara düştü.

TL’den Kaçış

Fon yatırımcıları da Türk Lirası’ndan kaçıyor. Para piyasası fonları, geçen hafta kıymetli maden fonlarından sonra en iyi performansı sergilese de yüzde 1’lik bir artış göstermesine rağmen eridi. Geçen hafta 98 milyar lira çıkış yaşanmasıyla fon büyüklüğü 767 milyar liraya indi. Siyasi operasyon öncesinde 18 Mart’ta fonlarda 1.4 trilyon liradan fazla tasarruf değerlendirilirken, operasyon sonrası aktif büyüklüğü 470.4 milyar lira azalarak 5 trilyon lira seviyesine geriledi. 18 Mart ile 4 Nisan arasında fonlardan 1 trilyon lirayı aşkın çıkış olurken, para girişi 583 milyar lirada kaldı.

‘Türkiye’de Dolarizasyon Riski Arttı’

Yabancı kurumlar ve bankalar, siyasi operasyonların Türkiye’de hem kur hem de enflasyon riskini artıracağına dikkat çekiyor. HSBC’nin hazırladığı raporlarda, “İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun gözaltına alınması sonrası artan siyasi belirsizlik, dolarizasyon eğilimini hızlandırdı ve USD/TRY kurunda yukarı yönlü riskleri artırdı” ifadeleri yer almıştı. Raporda, daha önce 41-43 seviyeleri tahmin edilen dolar/TL kurunun yıl sonunda yüksek risk altında olduğu belirtilmişti.

Related Posts

Enerjide süper izin yasalaştı: Sökülen zeytinin yerine iki katı dikilecek

Enerjide ‘süper izin’ teklifi Meclis Genel Kurulu’ndan geçerek yasalaştı. Kanunla zeytinlik alanlarda kamu yararı çerçevesinde maden faaliyetlerine izin verilebilecek. Sökülen ya da taşınan zeytin ağaçlarının yerine iki katı kadar zeytin ağacı dikilecek. Enerji ve madencilikte ortalama 42 ila 48 ay arasında tamamlanan izin süreçleri 18 ay daha kısalacak. Ruhsat süreçlerinde öngörülebilirlik sağlanacak. Kamu gelirlerinde azalma olmadan sektör desteklenecek.

İş Bankası duyurdu: Yüzde 21 zam yapacak

Yüksek enflasyon koşullarında maaşlar erirken Türkiye İş Bankası, 2025 yılının ikinci yarısı için çalışanlarına yüzde 21 oranında ara zam yapılacağını duyurdu. Zam kararı, banka ile çalışanları temsil eden BASİSEN Sendikası arasında imzalanan Toplu …

Beko’dan Karşıyaka’daki Teslimat Sorununa Açıklama

Beko, Karşıyaka bayisindeki teslimat sorunları için özür dileyip çözüm için özel ekip görevlendirdi.

Sürat Kargo’dan Eğitim İnovasyonu

Sürat Kargo, Sürat Akademi Platformu ile çalışanlarına 7/24 erişimle eğitim fırsatları sunuyor.

Bilecik’te Tarım ve Hayvancılık Çağrısı

TEMA Vakfı temsilcisi, Bilecik’te yem bitkileri üretiminin artırılması gerektiğini vurguladı.

Erzincan Havalimanı’nın Haziran İstatistikleri

Erzincan Yıldırım Akbulut Havalimanı, Haziran’da 23,902 yolcu ile 310 uçuş gerçekleştirdi.