Çin-ABD krizi ilk olarak iPhone ve Samsung zammı olarak dönecek: Maliyetler öyle bir artacak ki!

ABD ve Çin Arasındaki Ticaret Savaşı, Apple ve Samsung’un Cebine Zarar Verecek

ABD’nin Çin’e yönelik ek gümrük vergileri, dünyanın devleri Apple ve Samsung’u olumsuz etkileyecek gibi görünüyor. Özellikle Apple, üretiminin büyük bir kısmını Çin’de gerçekleştirdiği için artan maliyetlerini kullanıcılara zam olarak yansıtacak.

Reuters’ın analizine göre, iPhone’un ABD’de satış maliyeti yüzde 43 artacak. Fakat uzmanlara göre bu artışın yüzde 10’un üzerine çıkma olasılığı düşük.

Akıllı Telefon Kullanıcılarına Yansımaları

Çin’den ABD’ye gönderilen akıllı telefonlar, yeni gümrük vergileriyle birlikte ciddi fiyat artışlarına neden olabilir. Şu an 799 dolar ve 1599 dolar olan modeller, yüzde 43 maliyet artışı ile sırasıyla 1142 dolara ve 2300 dolara kadar yükselebilir.

Türkiye’deki iPhone kullanıcıları, en uygun fiyatlı iPhone için 50 bin TL’ye kadar ödeme yapmak zorunda kalabilir. Ayrıca, teknoloji ürünlerini satın alırken kredi kartı kullanımı değil, tek seferde ödeme yapılması gerekmektedir.

Apple’dan Acil Bir Hamle

Apple’ın, yeni gümrük vergilerinden kaçınmak için acil bir adım attığı iddia ediliyor. Çin’den beş uçak dolusu telefonun Amerika’ya taşındığı söyleniyor.

Samsung da Etkilenecek

Diğer bir dev olan Samsung da maliyet artışlarından etkilenecek. Güney Koreli şirket, üretiminin büyük bir kısmını Vietnam’da gerçekleştiriyor. Fakat ABD Başkanı Donald Trump’ın Vietnam’a ek vergi uygulama planı, Samsung’un modellerinde yüzde 20’leri bulan maliyet artışlarına yol açabilir.

Related Posts

Örtü altı domateste hasatta sona yaklaşıldı

Türkiye’nin yaş sebze ve meyve üretiminde önemli bir yere sahip Mersin’de soğuk havalarda alınan tedbirler sayesinde kurtarılan örtü altı domateste hasat sürüyor. Sona yaklaşılan örtü altı üretimin büyük oranda zarar görmeden devam etmesi nedeniyle bahçede domatesin fiyatı 22-25 TL bandında olduğu belirtildi.

Otomotiv pazarı 2025’e durgun başladı: Satışlar düştü, tahsilatlar zorlaştı

OSS Derneği’nin ilk çeyrek anketine göre, otomotiv satış sonrası pazarı yılın başında daralma yaşadı. Satışlar dolar bazında ortalama yüzde 2,57 gerilerken, sektör temsilcileri ikinci çeyrekten de toparlanma beklemiyor. Alım gücündeki düşüş ve tahsilat problemleri, yeni yatırımları frenliyor.

Petrolün düşüşü Türkiye’deki akaryakıt fiyatlarını nasıl etkileyecek?

ABD Başkanı Trump’ın yeni gümrük tarifeleri, küresel ticaret savaşlarının derinleşeceği endişeleriyle petrol fiyatlarını sert bir şekilde düşürdü. Bu durum, enerji ithalatçısı Türkiye gibi ülkeler için enerji maliyetlerinde azalma sağlasa da, doların zayıflaması ve küresel ekonomik yavaşlama gibi faktörler, büyüme beklentilerini olumsuz etkileyebilir.

Konut ve ulaşımda fahiş fiyat alarmı: Yetkililerden acil denetim talebi

İstanbul’da meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki depremin ardından özellikle konut ve otobüs biletlerinde fahiş fiyat artışı yapan fırsatçılara karşı Tüketiciler Derneği sıkı denetim istedi.

Raylarda yeşil dönüşüm

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, demiryolunda enerji tasarrufu sağlayan sürüş yöntemleri ile 270 bin litre yakıttan tasarruf ettiklerini ve 748 ton karbon emisyonunu engellediklerini bildirdi. Uraloğlu, uygulamanın yaygınlaştırılmasıyla her yıl 12 milyon litre yakıt ve 52 milyon kilovat saat elektrik tasarrufu sağlamayı hedeflediklerini kaydetti.

TOBB’dan ekonomi alarmı: Finansman zorluğu, artan maliyetler ve zirai don…

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun ev sahipliğinde düzenlenen 7 bölge toplantısında, 81 il ve 160 ilçeden gelen oda-borsa temsilcileri iş dünyasının sıkıntılarını dile getirdi. Finansmana erişim zorluğu, zirai don ve artan maliyetler öne çıkan sorunlar arasında yer aldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir