Petrolün düşüşü Türkiye’deki akaryakıt fiyatlarını nasıl etkileyecek?

Petrol Fiyatlarındaki Düşüş Türkiye’ye Avantaj Sağlayabilir

ABD Başkanı Donald Trump’ın yeni gümrük tarifeleri açıklaması, küresel petrol talebi üzerinde endişeler yaratmış ve petrol fiyatlarında sert düşüşlere sebep olmuştur. Ancak bu durum, Türkiye gibi enerji ithalatçısı ülkeler için avantajlar sunabilir.

2 Nisan’da Washington’un birçok ticaret ortağından ithal ürünlere ek vergi uygulayacağını duyurması, küresel ticaret savaşlarının derinleşeceği endişelerini artırmıştır.

Brent petrolün varil fiyatı, söz konusu tarife açıklamalarıyla yüzde 9,1 değer kaybederek 65,74 dolara gerilemiş ve Ağustos 2021’den bu yana en düşük haftalık kapanışı yaşanmıştır. Aynı dönemde Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varil fiyatı da yüzde 9,8 düşüşle 62,10 dolara gerilemiştir.

Trump’ın Çin’e karşı tarifelere yönelik adımlarına misilleme olarak gelen tepkiler sonrasında Brent petrol, 9 Nisan’da 58,22 dolara kadar gerilemiş ve Şubat 2021’den bu yana en düşük seviyeyi görmüştür. Ancak ABD yönetiminin bazı ülkeler için ek vergileri 90 gün süreyle askıya alacağı açıklanmasıyla Brent petrolün varil fiyatı yüzde 6,7 artarak 65,47 dolara yükselmiş, ancak haftayı yüzde 2,2’lik bir kayıpla tamamlamıştır.

  • Brent petrol, 4 yıl aranın ardından ilk kez haftayı 65 doların altında kapatmıştır.
  • WTI ham petrolün varil fiyatı ise yüzde 1,8 düşüşle 60,97 dolardan kapanmıştır.

2 Nisan’dan bu yana Brent petrolde yaklaşık yüzde 10,5’lik bir düşüş yaşanırken, WTI ham petrolde ise yaklaşık yüzde 10,7’lik bir azalma görülmüştür.

“Fiyatlardaki Gerileme Türkiye İçin Bir Fırsat”

Viyana Enerji Araştırmaları Enstitüsü Başkanı Fereydoun Barkeshli, petrol fiyatlarındaki düşüşlerin Türkiye gibi enerji ithalatçısı ülkeler için önemli fırsatlar sunduğunu belirtmiştir. Ancak, Trump’ın tarifelerinin küresel ekonomik yavaşlamaya neden olabileceğini de vurgulamıştır.

Barkeshli, Türkiye’nin mevcut durumda nispeten güvende olduğunu ve uzun vadede bölgesel ekonomik iş birliklerinin önem kazanacağını düşündüğünü ifade etmiştir.

Doların Küresel Zayıflamasının Etkisi

Uluslararası veri analitik şirketi Kpler’in Kıdemli Petrol Uzmanı Homayoun Falakshahi, fiyatlardaki düşüşün temel sebebinin yavaşlayan küresel büyüme beklentileri olduğunu belirtmiştir. Ayrıca doların zayıflamasının maliyetleri düşüren bir diğer faktör olduğunu da eklemiştir.

Falakshahi, Türkiye’nin günlük ortalama 58 bin varil ham petrol ithal ettiğini ve fiyatların düşüşünün ülkelerin enerji maliyetlerini azalttığını ifade etmiştir.

Kaya Petrolü Üzerindeki Baskı

Falakshahi, Trump’ın gümrük tarifelerinin küresel ekonomik büyümenin yavaşlamasına ve petrol ürünlerine olan talebin azalmasına neden olduğunu belirtmiştir. ABD’de kaya petrolü üretiminin fiyatların mevcut seviyelerinde kalmasıyla baskı altında olacağını da eklemiştir.

Fi̇yatlar 55 dolara geri̇lerse günlük üreti̇m kaybi 600 bi̇ni̇ bulabi̇li̇r. Kısa vadede sondaj faaliyetleri̇ni̇n durdurulmasi daha mali̇yetli̇ olacağı i̇çi̇n mümkün degi̇l. Asıl etki̇ 2–3 ay sonra sondaj planlarında hi̇ssedi̇lecek ve bu da ancak 5–6 ay sonra üretime yansiyacaktir.

Related Posts

Emekli Olup Çalışırsam Maaşım Kesilir Mi?

Merhaba Kıymetli okuyucularım, sizlerde soru ve görüşlerinizi [email protected] e-posta adresime iletebilirsiniz. Türkiye’de emekli olmak mesele, ama olduktan sonra da geçinebilmek başlı başına başka bir mücadele. Birçoğumuz yıllarca çalışıp …

Bitcoin tarihin en yüksek seviyesini gördü: Artış devam edebilir

Kripto para piyasalarının öncüsü Bitcoin, tarihi bir eşiği geride bırakarak 112 bin dolar seviyesini gördü. Bitcoin bu fiyatla tüm zamanların en yüksek değerine ulaştı. Yılın ilk yarısında dalgalı bir seyir izleyen Bitcoin, temmuz ayıyla birlikte …

Son dakika! İnternet satışlarında zorunluluk getirildi

Yurtdışından satış yapan e-Ticaret platformlarının Türkiye’de temsilcilik bulundurmaları bir süredir gündemdeydi. Daha önce yapılan açıklamalarda, temsilcilik başta olmak üzere bazı şartları yerine getirmemeleri halinde bu platformlara yaptırım …

Yurt dışı alışveriş sitelerine Türkiye’de temsilci bulundurma zorunluluğu getirildi

Yurt dışı alışveriş sitelerine Türkiye’de temsilci bulundurma zorunluluğu getirildi

Doğu Akdeniz’deki illerin 6 aylık ihracatı 4,8 milyar doları aştı

Hatay, Mersin, Adana ve Osmaniye’den ocak-haziran döneminde 4 milyar 820 milyon 190 bin dolarlık dış satım yapıldı.

Atık suyun arıtılmadan deşarjı nedeniyle 6 milyon lira ceza!

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, 24 çevre laboratuvarının desteğiyle 50 denetim ekibince 23 Haziran’da başlatılan denetimler çerçevesinde Balıkesir’in Bandırma ilçesinde yağmur suyu tahliye hattında inceleme gerçekleştirildiği kaydedildi …