OPEC+ ülkeleri petrolde yeni üretim artışına hazırlanıyor

Üretici Grubu, Petrol Piyasasındaki Arz Artışını Duyurdu

Dün gerçekleşen bir saatlik çevrimiçi toplantı sonrasında üretici grup, petrol piyasasının sağlıklı olduğunu ve stokların düşük seviyelerde olduğunu belirterek arz artışını duyurdu.

Petrol fiyatları, Nisan ayında varil başına 60 doların altına düşerek dört yılın en düşük seviyesine geriledi. Bu düşüş, OPEC+’nın beklenenden daha büyük bir üretim artışı açıklaması ve ABD Başkanı Donald Trump’ın gümrük vergilerinin küresel ekonomik zayıflık endişelerini artırmasıyla gerçekleşti.

OPEC+ kaynaklarına göre, Suudi Arabistan diğer üyeler Irak ve Kazakistan’ı cezalandırmak amacıyla üretim kotalarına yeterince uymayan bu üyelere yönelik üretim kesintilerinin sona erdirilmesi yönünde baskı yapıyor.

Trump’ın OPEC+’a yaptığı üretimi artırma çağrılarının ardından zamların gelmesi dikkat çekti. Trump, Mayıs ayının sonlarında Suudi Arabistan’ı ziyaret edecek.

Aralık ayında, OPEC+ grubu sekiz ülke arasında anlaşarak 2,2 milyon varil/gün üretim kesintisini 2025 yılından itibaren kademeli olarak azaltma kararı aldı.

Reuters hesaplamalarına göre, Haziran ayında gelecek olan artışlarla birlikte toplam artış 960.000 varile ulaşacak ve günlük kesintilerin %44 oranında geri çekilecek.

Brent ham petrol vadeli işlemleri Cuma günü %1’den fazla düşüşle varil başına 61,29 dolara indi. UBS analisti Giovanni Staunovo, OPEC+ haberlerinin ticaret gerginlikleri ve ekonomik büyüme endişeleri nedeniyle petrol fiyatlarının pazartesi günü düşeceğini öngördü.

Kuveyt Petrol Bakanı, toplantı sonrası yaptığı açıklamada, cumartesi günü yapılacak OPEC+ toplantısının üretim politikalarını etkileyeceğini belirtti.

RBC Capital Markets’tan Helima Croft, “Uyum yine ana odak noktası gibi görünüyor. Kazakistan ve Irak tazminat hedeflerini tutturamamış durumda, Rusya ise daha az oranda bunu başarıyor” dedi.

OPEC+’nın fiili lideri olarak bilinen Suudi Arabistan yetkilileri, arz kesintilerini artırarak petrol piyasalarını desteklemeye yanaşmadıklarını bildirdi. Grup, 28 Mayıs’ta tam kapsamlı bir bakanlar toplantısı düzenlemeyi planlıyor.

Related Posts

TBMM’de bu hafta neler görüşülecek? – 4 Mayıs 2025

TBMM’de bu hafta, çağrı merkezlerine asılsız ihbarlarda bulunanlara idari para cezalarının artırılması öngören kanun teklifinin görüşmelerine devam edilecek. Plan ve Bütçe Komisyonunda salı günü Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan sunum yapacak. Kartalkaya’da Bir Otelde Meydana Gelen Yangını Araştırma Komisyonu’nda çarşamba günü Bolu Belediyesi yetkilileri dinlenecek.

Sadece 10 gün yaşıyor: Koparmanın cezası 557 bin lira

Manisa Spil Dağı Milli Parkı’nda senede bir kez açan ve sadece 10 gün boyunca canlı kalabilen Manisa Lalesi, çiçek açtı. Doğaseverler laleleri görebilmek için Spil’e çıkarken, bitkiyi koparmanın cezası bu yıl 557 bin 212 TL oldu.

Yarın açıklanacak, milyonlarca emeklinin kaderini belirleyecek

Emeklilere yapılacak temmuz zammı için kritik enflasyon verisi yarın açıklanacak. TÜİK’in duyuracağı nisan enflasyonuyla birlikte 6 aylık enflasyon farkının 4 aylık bölümü kesinleşmiş olacak.

Türkiye’de onlarca mağazası olan dev şirket battı: Mağdurların ‘çeyiz’ isyanı

Türkiye’de farklı bölgelerde 25 mağazasıyla hizmet veren züccaciye markası battı. Şikayet sitelerine yazan kadınlar “Çeyizlerimiz kayıp” dedi.

Türkiye’nin Afrika açılımı tam gaz

Türkiye, uyguladığı politikalarla Afrika’daki varlığını ve etkisini her geçen gün artırırken, şimdi de Afrika Kalkınma Fonu’na 4 milyar dolarlık ilave kaynak sağlamaya hazırlanıyor. Bu kaynak 8.6 milyon kişinin elektriğe, 6.5 milyon kişinin ulaşıma kavuşması, 1.8 milyon kişinin istihdamının sağlanması anlamına geliyor. 

Kredi kartı borçları takipte: Yüzde 1056 artışla rekor kırdı!

2020’den bu yana bireysel kredi kullanımında önemli bir dönüşüm yaşandı. BDDK verilerine göre, konut kredileri ciddi oranda gerilerken, kredi kartları bireysel kredilerin neredeyse yarısını oluşturur hale geldi. Takipteki kredilerde ise en büyük artış ihtiyaç kredileri ve kartlarda görüldü.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir