“Babasını öldürme” cezasından İstiklâl Mahkemesi’ne, Bodrum sürgününden karısı Aniesi’nin akıbetine: İşte Cevat Şakir’in gerçek hikâyesi

“`html

Habertürk köşe yazarı Muhsin Kızılkaya, NOW’da yayımlanan ve son zamanlarda dikkatleri üstüne çeken “Şakir Paşa Ailesi: Mucizeler ve Skandallar” dizisine dair, yazar-ressam Cevat Şahir Kabaağaçlı’nın yaşam hikâyesini ele aldı.

Kızılkaya, “Homeros Destanı’nda Yunan tahrifatı ve Cevat Şakir” başlıklı yazısında, iddialara göre babasını öldürdüğü sebebiyle cezaevine düşen ve ardından İstiklâl Mahkemesi’nde yargılanarak Bodrum’a sürgün edilen Kabaağaçlı’nın, buradaki yeni hayatını “Halikarnas Balıkçısı” olarak nasıl kurguladığını aktardı.

Cevat Şakir’in, dizide tasvir edildiği üzere, babası ve eşi Anise arasındaki bir ilişki yüzünden cinayet işlediği iddialarının gerçeği asla aydınlanmadığını belirten Kızılkaya, Anise’nin başına gelenlerle ilgili olarak “Selçuk Altun’a göre, cinayetten sonra kızıyla birlikte İtalya’ya giden Agnezi, bu süreçte kızıyla babasından konuşmayı yasakladı. Muttara da daha sonra Çinzia adında bir kız dünyaya getirdi. Annesinin anlattığına göre, Agnezi, hayatı boyunca kayınpederi Şakir Paşa‘nın Büyükada’da çekilmiş bir fotoğrafını yatağından eksik etmedi.” şeklinde bir bilgi sundu.

Kızılkaya’nın yazısından alıntılamak gerekirse:

Günümüzde bir televizyon dizisi ile “mucizeler ve skandallar” konusuna yapılan atıf, “Şakir Paşa”nın oğlunun ruh halini anlamaya yönelik bir ipucu sunuyor. Cevat Şakir, Ege Denizi’ni yuvası olarak seçmiş görünse de gerçek bir sürgündeydi. Zira kendinin koyduğu adlandırmayla, bu durumu “Mavi Sürgün” olarak tanımlıyordu. Ankara İstiklal Mahkemesi, kendisine verilen üç yıllık “kalebentlik” cezasını tamamlaması için onu Bodrum’a gönderdi. Ancak kesin bilgi verildiği üzere, Cevat Şakir, bu duruma sebep olan şeyh Sait isyanı sırasında, Zekeriya Sertel’in “Resimli Ay” dergisinde yayımladığı bir makaleye takibi dolayısıyla sürgün edildi.

Şakir Paşa ve Cevat Şahir Kabaağaçlı

Cevat Şakir, babasını niçin öldürdüğüne dair hiçbir açıklama yapmamış, arkadaşları da “sorsak da anlatmazdı” diyerek bu durumu üstü kapalı bir sır olarak bırakmıştır. Bu sır, onunla birlikte mezara gitmiş ve geride birçok dedikodu bırakmıştır. Azra Erhat’a yazdığı mektuplar, 1975 yılına dek, bu konuya dair herhangi bir bilgi içermemekteydi. Bu mektuplardan sadece birinde, kısaca olaydan bahsetmiştir. 19 Aralık 1958’de kaleme aldığı bir mektupta, “o fatal geceyi” şöyle anlatmıştır:

“(…) Ayın ışığı altında geçen münakaşa, çok derin ve şiddetliydi. Babam çiftlikte sıkça suikast korkusuyla yanında birçok silah bulunduruyordu. Tartışma bu denli büyüyünce, üzerime ateş etti. Ben de orada bulunan bir tabancayı alıp -ama onun elinin silaha gittiğini görünce- ateş ettim. ‘Il ya eu deux coups’ (İki el ateş edildi). Önce onun… hemen ardından benim… aynı anda gibi. Eğer bu münakaşa sürseydi, ben ölecektim. Hayır, o öldü! Ama ben bir mahvoldum. Onun ölümünü yaşadım ama vicdan azabı çekmedim. Ayrıca kendime olan güvenimi kaybettim.”

İşte her şey bu kadar…

Uzun zaman sonra, Cevat Şakir’in evlendiği İtalyan kökenli eşi Agnezi yüzünden babasını öldürdüğü söylentileri devam etse de gerçekte olanı kimse bilemedi. (Selçuk Altun’un verdiği bilgilere göre, Cevat Şakir’in Agnezi’den Muttara adında bir kızı vardı… Agnezi, kocasının hapse girmesinin ardından kızıyla birlikte İtalya’ya gitmiş ve orada kızıyla babasından konuşmayı yasaklamıştır. Muttara’nın da sonraki nesilde Çinzia adında bir kızı oldu ve Agnezi, vefatına dek kayınpederi Şakir Paşa’nın fotoğrafını yanından eksik etmemiştir.)

Cevat Şakir, babasını öldürmekle suçlandığı bir mahkeme sürecine tabi tutuldu ve 15 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Yedi yıl hapis yattıktan sonra verem hastalığına yakalandı ve dışarıda ölmemesi için serbest bırakıldı. Çıkılışında sağlığına kavuştu ancak ailesine dönme imkânı bulamadı. Kendini topluma aykırı hale gelmiş birisi olarak görüyordu. Zekeriya Sertel’e göre, kendisi halk arasında görünmeye “cesaret edemedi”.

Bir akşam, Babıali’den yorgun argın evine geldiğinde kapıda bir grup polis onu bekliyordu. Alınarak karakola götürüldü ve karakolda, tutukluluğunun sebebini sonradan öğrenebildi. Hatıralarında belirttiği gibi, ertesi gün Haydarpaşa Garı’na getirilmiş, burada Zekeriya Sertel ile karşılaşmıştır.

Nihayet mahkemesinde suçlamak üzere görüşme yapıldı. Memlekette bir isyan söz konusu olduğu bir anda askeri isyana kışkırtan bir makale yazmışlardı. Cevat Şakir, Zekeriya Bey’in dergisinde Cumhuriyet öncesi bir olayı anlatmıştı. Birinci Cihan Savaşı dönemine ait anekdotları detaylandırmıştı. Ancak mahkeme heyeti, yazıyı yanlış anlamıştı. Suçlu olarak hafızalarına yerleşen bu anlam doğrultusunda mahkeme başkanı, her birinin üçer yıl kalebent cezasına çarptırıldığını açıkladı. Sevinç içinde Zekeriya Bey Sinop’a, Cevat Şakir ise Bodrum’a yola çıktı.

Bodrum’da iyi kalpli bir kaymakamla karşılaşan Cevat Şakir, savaştığımız kaleye kapatılmak yerine çarşının içinde, aylık kirası sadece 25 kuruş olan bir Bodrum evinde cezasını çekme şansını elde etti. Bu an, onun için bir cennet gibi geldi.

Kendini Bodrum’un mavi sularına kaptırarak, burada yazmaya, keşifler yapmaya ve balıkçılık peşinde koşmaya başladı. Kendine bir kayık alıp adını “Merhaba” koydu; burada geçirdiği günlerde zamana adeta meydan okudu. Bu arada, devlet cezasının kalan kısmını İstanbul’da tamamlama kararı aldı. Zaten Bodrum’u bıraktıktan sonra tekrar buraya koştu. Bir süre sonra burada yeniden evlendi ve belediyeye bahçıvan olarak kabul edildi; çocuk sahibi oldu ve yaşantısını yeniden oluşturdu ancak sonuçta İzmir’e yerleşme zorunluluğu doğdu.



Neden bir kız çocuğu babasını öldürmek ister?



Günün öne çıkan haberleri…

TIKLAYIN – DEM Parti’den İmralı görüşmesine dair açıklama: Öcalan’dan “Çağrı yapmaya hazırım” mesajı

TIKLAYIN – Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum: Türkiye Cumhuriyeti Devleti Kürtlerin de milli devletidir; Türkiye yüzyılı, Türk ve Kürt yüzyılıdır

TIKLAYIN – Güney Kore’de yolcu uçağının inişte kontrolden çıkması sonucu 167 kişi hayatını kaybetti

TIKLAYIN – 3 günde 4 uçak kazası: Uçaklara neler oluyor?

TIKLAYIN – DEM Parti heyetinin İmralı ziyareti: Yeni sürecin ilk adımı mı, 2013-2015 arasında çözüm sürecinde neler yaşanmıştı?

TIKLAYIN – Ertuğrul Özkök: Karanlık 2024’ün aydınlık 20 insanı: 1 numara normal, bazıları sürpriz

TIKLAYIN – Prof. Dr. Ortaylı’dan “kalabalık yalnızlık” eleştirisi: Maalesef TDK çok yanlış kelimeler belirliyor, kullanmamanızı tavsiye ediyorum


“`

Related Posts

15 Temmuz resmi tatil mi, hangi güne denk geliyor? 2025 resmi tatil takvimi

15 Temmuz resmi tatil mi olacak, sorusu milyonlarca kamu ve özel sektör çalışanının gündeminde yer alıyor. Bu sene de 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü’nde yurt genelinde anma törenleri ve etkinlikler düzenlenecek. Pazartesi gününe denk gelen 15 Temmuz’da resmi kurumların çalışma durumuna göre planlarına yön verecek olanlar, resmi tatiller takvimine yoğunlaştı. Kurban Bayramı sonrası 15 Temmuz tatiline yönelen özel sektör çalışanları, bu tarihte çalışmaları durumunda mesai ücreti alıp almayacaklarını da merak ediyor. Mevzuata göre resmi tatil günlerinde kamu kurumları kapalı oluyor. Peki, 15 Temmuz tatil mi, yarım gün mü? 15 Temmuz hangi gün? İşte, o konular hakkında ayrıntılı bilgiler.

LGS 2025 sınavına kaç kişi girecek? Liselere Geçiş Sistemi sınavına bu sene kaç aday başvurdu? LGS’ye girecek öğrenci sayısı…

LGS 2025 oturumuna girecek öğrenci sayısı merak ediliyor. Liselere Geçiş Sistemi sınavı bu Pazar (15 Haziran 2025) gerçekleştirilecek. Sözel ve sayısal olmak üzere iki oturumdan oluşan sınav, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 62 bin 693 salonda, yurt dışında ise 13 sınav merkezinde, 13 okulda, 37 salonda gerçekleştirilecek. LGS sözel oturumu saat 09.30’da başlayacak ve Türkçe, T.C. inkılap tarihi ve Atatürkçülük, din kültürü ve ahlak bilgisi ile yabancı dil derslerinden toplam 50 soruyu yer alacak. Sınavın sabah oturumunda öğrencilere toplam 75 dakika süre tanınacak. LGS 2025 katılım sayısı da araştırılıyor. Peki LGS 2025 sınavına kaç kişi girecek? Liselere Geçiş Sistemi sınavına bu sene kaç aday başvurdu? İşte ayrıntılar…

BİM AKTÜEL 13 HAZİRAN 2025 KATALOĞU – İNDİRİMLİ ÜRÜNLER ??|| Bim’de bu hafta cuma neler var? Bim bu hafta Otomatik Katlanabilir Çocuk Çadırı, Gölgelikli Salıncak getiriyor

Bim aktüel 13 Haziran 2025 kataloğu yayımlandı. Bim aktüel ürünler kataloğu bu hafta ürünleri merak ediliyor. Bim’in ürünleri aynı zamanda bim.com.tr bim online alışveriş sitesinden de temin edilebilecek. Bim aktüel 13 Haziran kataloğu içerisinde; Motosiklet Sırt Çantası 1.490 TL, Motosiklet Intercom Sistemi 2.750 TL, Keysmart Mini Buzdolabı 5.990 TL, Kumtel 18′ Ayaklı Vantilatör 1.350 TL, Kumtel Cam Set Üstü Ocak 2.690 TL, Tek Fiyat Mutfak Gereçleri 99 TL, 6 Katlı Modüler Raf 479 TL, Buzluk Termos 899 TL, Musluklu Termos 399 TL, Uzaktan Kumandalı Bluetooth Hoparlör 399 TL, Akıllı Saat 1.490 TL, Gaming Oyuncu Kulaklık 499 TL fiyatlarıyla bim online satışta ve marketlerde olacak. Peki, bim’de bu hafta cuma neler var? İşte, bim aktüel ürünler kataloğu 13 Haziran 2025 tamamı…

E OKUL GİRİŞ EKRANI (MEB.GOV.TR) || E- okul ne zaman kapanıyor 2025, devamsızlık girişi kapandı mı? E-okul karne notları, Takdir Teşekkür Belgesi nasıl öğrenilir?

MEB e-okul vbs giriş ekranı öğrenci ve veliler tarafından okulun kapanmasına sayılı zaman kala takip ediliyor. İkinci dönem, 20 Haziran 2025 Cuma günü sona erecek. Öğrenciler ve veliler için en merak edilen konuların başında e-Okul giriş kapanma tarihini araştırıyor. Öğrenciler ve veliler, karnelerini almadan önce not durumlarını e okul giriş ekranı üzerinden kontrol edebilirler. Karnelerin verilmesine kısa süre kala sistemde yoğunluktan dolayı zaman zaman aksaklıklar yaşanabiliyor. Peki, e okul ne zaman kapanıyor 2025, kapandı mı? Karne notları, devamsızlık, Takdir Teşekkür Belgesi nasıl öğrenilir?İşte e okul vbs giriş ekranı…

AMASYA KURBAN BAYRAMI NAMAZI VAKTİ 2025 || Amasya bayram namazı saat kaçta kılınacak? Diyanet Amasya Kurban Bayramı namaz saati

2025 Kurban Bayramı için Amasya bayram namazı vakti Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından duyuruldu. Kurban Bayramı’nın manevi atmosferine hazırlanırken, Amasya bayram namazı saati merak konusu oldu. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından açıklanan 2025 yılı Kurban Bayramı namaz vakitleri, Amasya ve ilçelerinde yaşayan Müslümanlar için büyük önem taşıyor. 6 Haziran 2025 Cuma günü başlayacak olan Kurban Bayramı’nda, Amasya’da bayram namazı saat kaçta kılınacak? İşte Diyanet Amasya Kurban Bayramı namazı vakti 2025!

ADANA BAYRAM NAMAZI SAATİ 2025 || Adana Kurban Bayramı namazı saat kaçta, ne zaman? Diyanet yayınladı: 2025 Adana bayram namazı vakti!

Adana Kurban Bayramı namazı saati ve vakti belli oldu. Adana bayram namazı saati, 2025 Kurban Bayramı sabahı il genelindeki cami ve mescitlerde eda edilecek. Diyanet İşleri Başkanlığı da il il bütün Kurban Bayramı namazı vakitlerini yayınladı. Bayramın ilk günü bu sene 6 Haziran 2025 Cuma gününe denk geliyor. Bayram hazırlıklarını sürdüren vatandaşlar da camilere giderek saf tutacaklar. Diğer illerde olduğu gibi Adana’da da bayram namazı saatleri birkaç dakika farklılık gösterecek. Peki Adana Kurban Bayramı namazı saat kaçta, ne zaman kılınacak? İşte, Diyanet Adana Kurban Bayramı namazı saati…