Elektrikli arabalar benzinli arabalar kadar uzun süre dayanabilir mi?

Akülü Elektrikli Araçların Ortalama Ömrü 18,4 Yıl Olabilir

Birmingham Üniversitesi ve London School of Economics’ten bilim adamlarının yürüttüğü araştırmada, 30 milyon araca ilişkin veriler de dahil olmak üzere 300 milyondan fazla kayıt analiz edildi.

Yayınlanan çalışma, elektrikli araç teknolojisinin ne kadar ilerlediğinin ilginç bir göstergesi. Yine de bilim insanları, bu araçların uzun vadeli potansiyelini tam olarak anlamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğu konusunda uyarıyor.

Araştırma, ana veri seti olarak Birleşik Krallık’tan anonimleştirilmiş teknik inceleme verilerini kullandı. Bu, bilim adamlarının 2005’ten 2022’ye kadar olan kayıtlara bakmasına olanak tanıdı. Bu kayıtlar, her bir arabanın ömrünün sonuna ne zaman ulaştığını ve her birinin ne tür güç aktarma organlarını kullandığını ortaya çıkaracak kadar ayrıntılı.

AYRINTILI ÇALIŞMANIN SONUÇLARI:

Çalışmada, “Bataryalı elektrikli araçlar, geleneksel olarak daha az güvenilir olan daha yeni bir teknolojiyi temsil etse de, hızla geliştiler. Dolayısıyla en yeni pilli elektrikli araçların, aynı grup içindeki ortalama araçlardan daha uzun ömürlü olması bekleniyor” sonucuna varıldı.

Araştırmaya göre modern bir akülü elektrikli aracın ortalama ömrü 18,4 yıl ve hurdaya hazır hale gelmeden önce 200.000 km yol kat edebiliyor.

Karşılaştırıldığında, benzinli otomobiller ortalama 18,7 yıl gibi biraz daha uzun bir ömre sahip olma eğilimindedir ancak 187.000 km civarında daha az kilometre kat ederler. Buna karşılık, dizel otomobillerin ömrü 16,3 yıl gibi daha kısadır ancak bunu önemli ölçüde daha yüksek kilometre performansıyla telafi eder, genellikle “emekliliğe” ulaşmadan önce yaklaşık 410.000 km’ye ulaşır.

Araştırmanın en ilginç bulgularından biri de akülü elektrikli araçların güvenilirlik açısından ne kadar hızlı ilerlediğidir. Çalışma, her üretim yılı için arıza olasılığının yüzde 12 oranında düştüğünü buldu; bu rakam, benzinli motorlu araçlarda yüzde 6,7 ve dizelde ise yalnızca yüzde 1,9 oranından önemli ölçüde daha yüksekti.

Araştırmanın ortak yazarı Dr. Viet Nguyen-Tien şunları söyledi: “Bulgularımız, elektrikli araçların ömrü ve çevresel etkileri hakkında kritik bilgiler sağlıyor. Artık sadece bir niş seçenek değil, akülü elektrikli araçlar, geleneksel araçlara uygun bir alternatif ve sıfır karbonlu bir geleceğe ulaşma yolunda önemli bir adımdır.

Related Posts

Sınır Kapılarında Dezenfekte Ücreti Kaldırıldı

Türkiye ve Bulgaristan, 15 Temmuz-15 Eylül 2025 tarihleri arasında dezenfekte ücretini kaldırdı.

Gaziantep’te 300 kilo kaçak çay ele geçirildi

Gaziantep’te 3 farklı adreste yapılan aramalarda 300 kilo kaçak çay ele geçirilirken, 1 şüpheli gözaltına alındı.

Türk gıda devi iflasla soğuşuyor. 18 ülkeye ihracat yapıyor

Türkiye’nin önde gelen gıda ihracatçılarından Çiloğlu Gıda, ekonomik dalgalanmalar ve artan maliyetler nedeniyle mali darboğaza girdi. 1996’dan bu yana sektörde faaliyet gösteren şirket, İstanbul Anadolu 3. Asliye Ticaret Mahkemesi’ne konkordato …

Emekli Olup Çalışırsam Maaşım Kesilir Mi?

Merhaba Kıymetli okuyucularım, sizlerde soru ve görüşlerinizi [email protected] e-posta adresime iletebilirsiniz. Türkiye’de emekli olmak mesele, ama olduktan sonra da geçinebilmek başlı başına başka bir mücadele. Birçoğumuz yıllarca çalışıp …

Bitcoin tarihin en yüksek seviyesini gördü: Artış devam edebilir

Kripto para piyasalarının öncüsü Bitcoin, tarihi bir eşiği geride bırakarak 112 bin dolar seviyesini gördü. Bitcoin bu fiyatla tüm zamanların en yüksek değerine ulaştı. Yılın ilk yarısında dalgalı bir seyir izleyen Bitcoin, temmuz ayıyla birlikte …

Son dakika! İnternet satışlarında zorunluluk getirildi

Yurtdışından satış yapan e-Ticaret platformlarının Türkiye’de temsilcilik bulundurmaları bir süredir gündemdeydi. Daha önce yapılan açıklamalarda, temsilcilik başta olmak üzere bazı şartları yerine getirmemeleri halinde bu platformlara yaptırım …