Endonezya’da Başkent Taşınıyor: Yeni Başkent Nusantara

Cakarta, Endonezya’daki mevcut başkent, doğal afetler, altyapı sorunları ve yeraltı suyunun aşırı kullanımı gibi faktörlere bağlı olarak hızla batacak şekilde yerleşim sorunlarıyla karşı karşıya. Bu nedenle, Endonezya Devlet Başkanı Joko Widodo liderliğindeki hükümet, yeni başkentin inşası için Doğu Kalimantan eyaletinde bulunan Borneo Adası’nda “Nusantara” adını verdiği bir bölgede çalışmaları hızlandırdı.

AĞUSTOS’TA FAALİYETE GEÇECEK

Widodo, yeni başkente taşınma sürecinin yüzde 80’inin tamamlandığını ve temiz su temininin tamamlanmasıyla gelecek ay yeni ofisinde çalışmaya başlayacağını belirtti. Başkanlık Sarayı’nın yapımı devam ederken yapılan açıklamalarda, yeni başkentin Ağustos ayında resmi olarak faaliyete geçmesi planlanıyor.

Mevcut başkent Cakarta

Doğu Kalimantan’daki su depoları ve inşaat alanlarını ziyaret eden Widodo, üniversite ve okul temel atma törenlerine katılarak yeni başkentin altyapısının geliştirilmesine destek verdi. Ayrıca, Ağustos ayında havalimanının tamamlanmasının beklendiğini de aktardı.

2019’DA DUYURULMUŞTU

Başkentin taşınma planı, 2019’da duyurulmasına rağmen, COVID-19 salgını nedeniyle ertelendi. Ancak şimdi, bu yıl tamamlanması bekleniyor.

Endonezya hükümeti, Cava Adası’ndaki Cakarta’nın taşınmasının nedenlerini açıklarken, kentte yaşayan 10 milyon nüfusu, sık sık yaşanan sel felaketleri, altyapı sorunları ve yeraltı suyunun aşırı kullanımının kuzey bölgelerinin hızla batarak kentin sakinlerini tehdit etmesini öne sürmüştü.

Widodo yönetimi ayrıca, ülkenin nüfusunun yüzde 60’ını barındıran Cava Adası’ndaki yükü azaltarak ulusal servetin daha adil bir şekilde dağıtılmasını hedeflediklerini belirtmişti.

Ancak, çevreciler, başkentin taşınmasıyla birlikte Doğu Kalimantan’daki ormanlık alanlarda yaşayan orangutan, güneş ayısı ve diğer türlerin yaşam alanlarının tehdit altında olacağı ve çevre kirliliğinin artabileceği konusunda uyarılarda bulunmuştu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

xxx