Heyecan verici keşif: Zamanda donmuş bir galaksi keşfedildi

İtalyan Bilim İnsanları, 3 Milyar Işık Yılı Uzaklıktaki Fosil Galaksiyi Keşfetti

İtalyan bilim insanları, 3 milyar ışık yılı uzaklıkta yer alan ve 7 milyar yıldır neredeyse hiç değişmeden kalan bir galaksi olan ‘KiDS J0842+0059’u keşfettiler. Astronomi dünyasında ‘fosil galaksi’ olarak bilinen bu yapı, evrenin ilk dönemlerinde hızlı bir şekilde yıldız oluşturduktan sonra başka galaksilerle birleşmeden izole bir şekilde kalmış ender örneklerden biridir.

Uzmanlara göre, normalde dev galaksiler genellikle iki aşamada oluşur. İlk aşamada çok hızlı bir şekilde yıldızlar meydana gelir ve galaksi yoğun, küçük bir yapı halini alır. İkinci aşamada ise diğer galaksilerle birleşmeye başlayarak büyürler. Ancak fosil galaksiler bu birleşme aşamasını neredeyse hiç yaşamazlar.

‘KiDS J0842+0059’ adlı galaksi, evrenin gençliğinde oluşmuş ve ardından hiçbir birleşme yaşamamıştır. Araştırmacılar, galaksinin yıldızlarının yüzde 99,5’inin çok erken bir dönemde oluştuğunu belirtiyor. Bu tür galaksiler, içerisinde milyarlarca Güneş benzeri yıldız barındırır ancak yeni yıldız oluşumu neredeyse durmuş durumdadır.

Araştırmanın liderlerinden Dr. Chiara Spiniello, bu tür galaksilerin evrende ‘milyonda bir’ oranında bulunduğunu tahmin etmektedir. ‘KiDS J0842+0059’un ilk izlerine 2018 yılında Şili’deki ‘VLT Teleskobu’ ile ulaşılmıştır. Kesin tanımlama ise Arizona’daki ‘Büyük Binoküler Teleskop’ ile yapılan yüksek çözünürlüklü gözlemler sayesinde gerçekleşmiştir.

Avrupa Uzay Ajansı’nın 2023’te fırlattığı ‘Euclid Teleskobu’, karanlık madde ve enerji hakkında bilgi toplamanın yanı sıra fosil galaksileri daha kolay tespit etmeyi amaçlamaktadır. Bilim insanları, bu teleskopla daha fazla fosil galaksi bulunabileceğine inanmaktadır.

Related Posts

Bu kan grubu dünyada sadece bir kişide var: İşte o kan grubunu ortaya çıkaran gizem

Fransız bilim insanları, sıradan bir kan testi sırasında dünyanın en yeni ve en nadir kan grubunu keşfetti. “Gwada-negatif” adı verilen bu yeni kan grubu, Guadeloupe’dan bir kadında bulundu ve dünyada bilinen tek taşıyıcısı şu anda bu kadın.

Sürdürülebilir gıda üretimi ile Avrupalı ve Türk Bilim insanları Afrika’da açlıkla mücadele ediyor

Sürdürülebilir gıda üretimi ile Avrupalı ve Türk Bilim insanları Afrika’da açlıkla mücadele ediyor

Teknolojiyle canlanan köyler! Kırsalda dijital dönüşüm

Kırsal bölgeler, teknoloji ve sürdürülebilirlik odaklı yeniliklerle yeniden şekillendi. Akıllı köy kavramı, kırsal alanlarda yaşam kalitesini artırmak, ekonomik kalkınmayı hızlandırmak ve çevresel sürdürülebilirliği sağlamak için dijital …

Telegram’a yeni özellikler geldi

Telegram için yeni özellikler geldi. Kontrol listelerinden, kanallarda önerilen gönderilere kadar yeni özellikler uygulamaya geldi.

Dünyaca ünlü Çin markasından Tesla’yı kızdıracak hamle!

Katı hal batarya teknolojisine yönelik ilk adımını da bu hamleyle atan şirket, enerji yoğunluğu ve iyon iletkenliği gibi redikal engelleri aşmayı amaçlayan yeni bir elektrot tasarımına ilişkin patentini kamuoyuna ile paylaştı. Patent, katmanlı bir …

Neden rüya görüyoruz?

Hepimiz rüya görüyoruz. Peki ama neden? Zihnin pek çok gizeminde olduğu gibi bilimin net bir yanıtı yok.