İran’ın gizli nükleer kalesi: ‘Kayıp’ uranyum için Kolang Dağı iddiası



İran’ın Gizli Nükleer Tesisi: Kayıp Uranyum İçin Mükemmel Saklanma Alanı İddiası

İran’ın Gizli Nükleer Tesisi: Kayıp Uranyum İçin Mükemmel Saklanma Alanı İddiası

İsrail ile İran arasında ateşkes şimdilik sağlanmış görünse de cevap bekleyen sorular gündemdeki yerini koruyor.

Bunlardan biri, İran’ın zenginleştirilmiş uranyum stoğunun akıbeti. İran, stoğunu saldırıdan önce Fordo tesisinden taşındığını duyurmuştu. Ancak nerede olduğu bilinmiyor.

ABD, İran’da üç tesisi vurarak ülkenin nükleer kapasitesini yok ettiği görüşünde. Ancak Batı basınında yer alan iddialara göre İran, “Kolang Dağı” olarak adlandırılan bölgede, korunaklı bir nükleer yerleşke inşa ediyor.

“KAYIP” URANYUM İÇİN MÜKEMMEL SAKLANMA ALANI

İngiliz Telegraph gazetesi, Fordo’dan çok daha derinlerde yer alan kompleksin, “kayıp” uranyum için mükemmel bir saklanma alanı olabileceğini öne sürüyor.

Telegraph gazetesine göre söz konusu gizli tesis, İsfahan eyaletinin merkezinde, Natanz nükleer tesisine dakikalar uzaklıkta. Fordo’nunsa 145 kilometre güneyinde. Bu geniş alana yayılan tesis, Kolang dağında bulunuyor. Halen yapım aşamasında olan tesis iddiaya göre son dört yılda güçlendirilip genişletildi.

Bu yeni kompleksin, Fordo’ya kıyasla çok daha derinde ve güvenlik önlemleriyle donatılmış durumda olduğu belirtiliyor. Yine Telegraph’a göre Fordo’un yalnızca iki tünel girişi bulunurken, Kolang dağındaki tesisin en az dört girişi mevcut. Haberde, gizli tesisin yer altı odalarının da yerin 100 metre altına indiği belirtiliyor.

DERİNLİK SIĞINAK DELİCİ BOMBALARIN ETKİSİNİ AZALTIYOR

Tesisle ilgili dikkat çekilen bir başka veri de inşa edildiği Kolang Dağı’na dair. Fordo’daki tesisin bulunduğu dağ, deniz seviyesinden 960 metre yükseklikte. Kolang Dağı’nın yükseliği ise bin 608 metre yüksekte.

Bu da, Kolang’da nükleer operasyonlar için hem daha fazla koruma hem de potansiyel olarak çok daha büyük yer altı odaları sağlıyor. Tesisin daha derine inşa edilmiş olması, yer altı tesislerini hedef almak üzere tasarlanan sığınak delici bombaların etkinliğini de önemli ölçüde azaltıyor.

Amerika Birleşik Devletleri, İran’ın en iyi korunan nükleer tesisi olan Fordo’yu sığınak delici B2’lerle bombalarken; İsfahan ve Natanz’daki nükleer tesisleri denizaltılardan ateşlenen Tomahawk füzeleriyle vurmuştu.

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı, saldırı sonrası üç tesiste de radyasyon seviyesinin artmadığını açıklamıştı.


Related Posts

Sinan Ateş davasında yeni gelişme

Ankara’da, eski Ülkü Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfı Başkanı Sinan Ateş’in 30 Aralık 2022’de Çankaya’da silahlı saldırı sonucu öldürülmesine ilişkin yargı sürecinde yeni bir gelişme yaşandı. Ateş’in öldürülmesiyle ilgili 8 sanığın yargılandığı dava, ana davada dosyası ayrılan 2 sanığın dosyasıyla birleştirildi.

Isparta’da da orman yangın çıktı!

Manisa, İzmir ve Hatay’ın ardından Isparta’da da orman yangını çıktı.

İstanbul’a gidiş 4 gün sınırlanıyor: Valilikten sürücülere uyarı

Bolu Valiliği İstanbul’a istikametinde yapılacak olan çalışmayı duyurdu. 4 gün boyunca sürecek yol çalışmasında İstanbul yolu sınırlandırılacak.

Soykırım finansörü ABD’den İsrail’e 510 milyon dolarlık mühimmat

ABD Dışişleri Bakanlığı, Gazze’de soykırım yapan terör devleti İsrail’e 510 milyon dolarlık mühimmat güdüm paketi ve ilgili destek ekipmanlarının satışı için onay verdi.

İsrail Gazze’de plaja saldırı düzenledi: 21 ölü

İsrail’in Gazze Şeridi’nde saldırıları devam ediyor. İsrail Hava Kuvvetlerine ait uçakların bugün Gazze sahilinde bulunan Al-Baqa plajına gerçekleştirdiği saldırıda 1’i gazeteci 21 kişi hayatını kaybederken, 50 kişi yaralandı. İsrail, Gazze’de bir …

Hamas’la ateşkes görüşmesi: Gazze’deki trajedi sona ermeli

MİT Başkanı İbrahim Kalın, Gazze’de ateşkesin dillendirildiği bir dönemde Hamas Liderlik Konseyi Başkanı Muhammed İsmail Derviş ve beraberindeki heyetle bir araya geldi. Görüşmede, Gazze’deki yıkım ve insani trajedi ile kalıcı ateşkes başlıkları masaya yatırıldı.