Kış hastalıklarına karşı 8 kritik öneri!

“`html

İSTANBUL (İGFA) – İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Özcan İnal, kış aylarında hastalıklardan korunmak için insanlarla yakın temastan kaçınılması gerektiğine dikkat çekiyor. Dr. İnal, “Öksürme ve hapşırma yoluyla yayılan damlaların solunmasıyla mikroplar hızla bulaşabilir. Akdeniz kültüründe selamlaşırken sarılmak ve öpüşmek yaygındır. Ancak hastalıkların arttığı bu mevsimde, korunmak için gerekli önlemleri almak son derece önemli. Bu nedenle karşılıklı konuşmalarda aramızda en az 70 cm mesafe bulundurmaya özen göstermeliyiz” diyor.

Kapalı ve kalabalık alanlara girmeyin

Solunum yolu enfeksiyonlarına yol açan virüs ve bakterilerin, kalabalık ve kapalı ortamlarda hızla yayıldığını söyleyen Dr. İnal, “Bu ortamlar genellikle havanın kuruluğu ile birleşerek mikropların yayılmasına zemin hazırlıyor. Dolayısıyla, zorunlu olmadıkça bu tür yerlerden kaçının. Ayrıca bulunduğunuz alanları düzenli olarak havalandırmak da büyük önem taşıyor.” şeklinde belirtmektedir.

Yetersiz kıyafetlerden kaçının!

Kalın giysilerle daha sıcak bir yere girdiğinizde terlemek kaçınılmaz hale gelir. Dr. İnal, vücut direncini zayıflatan ani sıcak değişikliklerinin özelikle hastalıklara zemin hazırladığına dikkat çekiyor. “Terleme sonrası vücut ısısının düşmesi ve üşüme hissi, metabolizmanın yavaşlamasına neden olur. Bu da kalp ve solunum sisteminin işleyişini olumsuz etkiler. Kış günlerinde pamuklu, terletmeyen ve soğuktan koruyan giysiler tercih edin. İnce ama kat kat giyinmek, soğuk havadan daha iyi korunmanıza yardımcı olacaktır. Baş ve boyun bölgenizi soğuktan koruyacak atkı, şapka gibi aksesuarları da unutmamalısınız.”

Sıvı alımını ihmal etmeyin

Kış aylarında su ihtiyacımız azalıyor gibi görünse de, zararlı mikropların atılması için sıvı alımının artırılması son derece önemlidir. Dr. İnal, “Günlük 2 – 2.5 litre su içmeye alışkanlık edinin. Çorba ve ayran gibi diğer sıvılara da şans verin,” diyor.

Uykunun önemi

Yeterli ve kaliteli uyku, bağışıklık sistemini destekler. Dr. İnal, “Kaliteli bir uyku için sadece saat olarak değil, zamanlamanın da önemli olduğunu belirtmektedir. İdeal olarak 6-7 saat uyumalı ve mümkünse saat 22:00 – 23:00 arasında yatağa girmelisiniz. Bu saatlerde melatonin hormonu en yüksek seviyeye ulaşır. Uyku düzeninize dikkat ederek bağışıklık sisteminizi güçlendirebilirsiniz.” diyor.

El hijyenine dikkat edin

Toplu ulaşım araçları, okullar ve alışveriş merkezleri gibi kalabalık yerlerde el hijyenine özen gösterin. Yüzünüze elinizi sürmeden önce ellerinizi yıkayın. El temizliği, enfeksiyonların yayılmasını önlemek için kritik öneme sahiptir. Özellikle çocuklarınıza el yıkama alışkanlığını kazandırmayı unutmayın. El dezenfektanı ve kağıt mendil de kullanışlıdır.

C vitamini zengini gıdalar tüketin

Dengeli bir beslenme, bağışıklık sisteminizin düzgün çalışmasında büyük rol oynar. Dr. İnal, “Kış mevsiminde portakal, mandalina, greyfurt gibi C vitamini açısından zengin meyveleri bol miktarda tüketmelisiniz. Ayrıca haftada en az iki gün balık yemek de, sağlığınızı destekleyecektir. Eğer doğal besinlerle yeterli vitamin alamıyorsanız, takviye almayı düşünmelisiniz.” uyarısında bulunuyor.

Hareketsiz kalmayın ama aşırı zorlamayın!

Kış aylarında soğuk havalardan dolayı dışarı çıkma konusunda tereddüt ediyoruz. Ancak hareketsiz yaşam tarzı, bağışıklığı zayıflatabilir ve kilo almaya neden olabilir. Dr. İnal, “Havanın çok soğuk olmadığı günlerde en az 45 dakika tempolu yürüyüş yapmayı ihmal etmeyin. Ayrıca spor yaparken koruyucu giyimler kullanarak zorlanmamaya özen gösterin.” diyor.

Dinlenmeye önem verin

Vücudun yenilenme süreci istirahatle gelişir. Bu nedenle, düzenli dinlenmek ve stresle başa çıkmak sağlığınız için önemlidir. Zaman zaman ağır iş temposundan uzaklaşmak, bağışıklık sisteminizi canlandırmaya yardımcı olacaktır.

“`

Related Posts

Diş Hekimi İçin MHRS Düzenlemesi

Diş Hekimi İçin MHRS düzenlemesi! Kamuda görev yapan diş hekimlerine yeni bir uygulama geldi. SABİT MHRS… Bu sistem;  Temmuz ayından itibaren 19 MHRS ve iki

Masum gibi başlıyor, ciddi sorunlara yol açabiliyor: Alerjik rinite dikkat!

Burun tıkanıklığı, öksürük ve kaşıntı gibi basit belirtilerle ortaya çıkan alerjik rinit, tedavi edilmediğinde uyku apnesinden işitme kaybına kadar birçok ciddi sağlık problemine neden olabiliyor.

Yazın grip mi olunur demeyin! Yaz gribine dair her şey…

Mevsimsel hastalıklar denince çoğu kişinin aklına kış aylarında görülen grip gelse de, yaz aylarında da benzer belirtilerle seyreden bir hastalık karşımıza çıkıyor: yaz gribi. Sıcak havalara rağmen nezle, boğaz ağrısı, halsizlik ve burun akıntısı gibi semptomlarla ortaya çıkan bu rahatsızlık, özellikle ani ısı değişimleri ve klimalı ortamlarda uzun süre kalma sonucu yaygın hale geliyor.

Zayıflama baskısı gençleri anoreksiya riskiyle karşı karşıya bırakıyor

Prof. Dr. Fatma Çelik, zayıflama baskısının, yetersiz yemek yeme ve aşırı kilo kaybetmeyle kendini gösteren yeme bozukluğu hastalığı “anoreksiya nervoza”yı tetiklediğini belirtti.

Soğuk kahveye dikkat! Her bir bardak için fazladan tüketin

Beslenme uzmanları, sıcak havalarda artan sıvı kaybına karşı su tüketiminin hayati önem taşıdığına dikkat çekiyor. Diyetisyen Asya Naz Al, yaz aylarında günde en az 2,5-3 litre su içilmesi gerektiğini vurguladı.

Türkiye’de 1 milyon kişi ölçüldü: Fazla kilo ve obezite oranları açıklandı

Sağlık Bakanlığı, ‘İdeal Kilonu Öğren Sağlıklı Yaşa’ kampanyası kapsamında 10-23 Mayıs tarihlerinde Türkiye genelinde 1 milyon 143 bin 189 kişinin boy-kilo ölçümünün gerçekleştirildiğini ve 673 bin 25 kişinin vücut kitle indeksi (VKİ) derecelendirmesinde ‘normal’ aralığında olmadığını duyurdu.