Konut ve ulaşımda fahiş fiyat alarmı: Yetkililerden acil denetim talebi

İstanbul depremi sonrası yeni ev arayışları ve fahiş fiyat artışları

İstanbul’da yaşanan depremler sonrası vatandaşlar arasında büyük bir panik hakim. Kimi vatandaşlar oturdukları evlerin güvenli olmadığı endişesiyle yeni ve depreme dayanıklı ev arayışına girdi. Diğer yandan, bazı vatandaşlar yaşadıkları paniği atlatmak için şehir dışındaki yakınlarına gitmek için harekete geçti.

Durumun bu şekilde olmasıyla birlikte, süreçten faydalanmak isteyen bazı fırsatçılar, fiyatlarda fahiş artışlar yapmaya başladı. Tüketicilerden gelen şikayetler üzerine konuşan Tüketiciler Derneği (TÜDER) Genel Başkanı Levent Küçük, durumu anlattı ve fırsatçılara karşı vatandaşları uyardı.

Depremler sebebiyle geçmiş olsun dileklerini ileten Küçük, “Deprem sonrası özellikle yeni yapılmış binalarda, zemin olarak daha sağlam yerlerde ev ve kiralık fiyatlarında fahiş artış olduğuna dair şikayetler aldık. Bunlar kesinlikle deprem fırsatçılığıdır. Piyasada talebin artmasına bağlı olarak makul fiyat artışı olabilir ancak bu durumu kötüye kullanarak yüksek fiyat artışı yapanlara asla izin verilmemeli” dedi.

Ticaret Bakanlığından sıkı denetim istediklerini belirten Küçük, “Emlakçılar Odası, Ticaret Odası gibi kuruluşların da bu konuda makul fiyat politikalarına destek olması ve kötü niyetli uygulamalara engel olması gerekir” dedi.

Tüketicilere bilinçli olma çağrısı

Küçük, tüketicilere bilinçli olmaları çağrısında bulunarak, “Panik havasına kapılmadan hareket etmeliyiz. Sağlam binalarda oturmak istesek de kötü niyetli satıcılara kanmamalıyız” dedi. Daha temkinli olunması gerektiğini vurgulayan Küçük, piyasaların dengelenmesini beklemekte yarar olduğunu belirtti.

Küçük, “Eğer fahiş fiyat artışı yapan emlakçılar varsa bunları bildirmeli ve şikayet etmeliyiz. Bu bilgiyle Ticaret Bakanlığına ve meslek odalarına başvurarak gereken adımların atılmasını sağlamalıyız” dedi.

GSM operatörlerine çağrı

Fahiş fiyatlarla ilgili uyarılarda bulunan Küçük, “Otobüs biletlerinde ve konut fiyatlarında ciddi artışlar var. Ancak diğer ürünlerde şikayet almıyoruz. Vatandaşların GSM operatörlerine ilişkin şikayetleri var. Operatörlerin iletişimi kesilmemesi için yatırım yapmalarını istiyoruz. Vatandaşların da paniklememesi, internet tabanlı uygulamaları tercih etmeleri önemli” dedi.

Related Posts

Petrolün düşüşü Türkiye’deki akaryakıt fiyatlarını nasıl etkileyecek?

ABD Başkanı Trump’ın yeni gümrük tarifeleri, küresel ticaret savaşlarının derinleşeceği endişeleriyle petrol fiyatlarını sert bir şekilde düşürdü. Bu durum, enerji ithalatçısı Türkiye gibi ülkeler için enerji maliyetlerinde azalma sağlasa da, doların zayıflaması ve küresel ekonomik yavaşlama gibi faktörler, büyüme beklentilerini olumsuz etkileyebilir.

Raylarda yeşil dönüşüm

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, demiryolunda enerji tasarrufu sağlayan sürüş yöntemleri ile 270 bin litre yakıttan tasarruf ettiklerini ve 748 ton karbon emisyonunu engellediklerini bildirdi. Uraloğlu, uygulamanın yaygınlaştırılmasıyla her yıl 12 milyon litre yakıt ve 52 milyon kilovat saat elektrik tasarrufu sağlamayı hedeflediklerini kaydetti.

TOBB’dan ekonomi alarmı: Finansman zorluğu, artan maliyetler ve zirai don…

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun ev sahipliğinde düzenlenen 7 bölge toplantısında, 81 il ve 160 ilçeden gelen oda-borsa temsilcileri iş dünyasının sıkıntılarını dile getirdi. Finansmana erişim zorluğu, zirai don ve artan maliyetler öne çıkan sorunlar arasında yer aldı.

Dünyanın en büyük varlık fonu 40 milyar dolar zarar etti

Dünyanın en büyük devlet varlık fonu olan Norges Bank Investment Management, teknoloji sektörünün yaşadığı zayıflığa dikkat çekerek ilk çeyrekte 415 milyar kron (40 milyar $) zarar ettiğini bildirdi.

Sanayide yatırım iştahı zayıflıyor: TCMB’den 2025 için temkinli tablo

TCMB’nin 2025 bahar dönemi Yatırım Eğilimi İstatistikleri’ne göre, imalat sanayisinde bu yıl yapılması planlanan yatırım harcamalarına dair artış beklentileri zayıflamaya devam ediyor. Özellikle büyük ölçekli işletmelerde yatırım iştahı, önceki döneme kıyasla daha temkinli bir tablo çiziyor.

Avrupa borsalarında belirsizlik rüzgarı: Trump’ın söylemleri ve tarifeler etkili

Avrupa borsaları, ABD Başkanı Trump’ın değişken söylemleri ve tarifelere ilişkin belirsizliklerin gölgesinde yön bulmakta zorlanıyor. Küresel risk iştahındaki dalgalanma ve zayıf gelen imalat verileri, Avrupa piyasalarında karışık bir seyri beraberinde getirdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir