Malezya sanayi üretimi ivme kaybetti

Malezya Sanayi Üretimi 2025 Nisan Ayında %2,7 Arttı

Malezya İstatistik Departmanı’nın açıkladığı verilere göre, ülkenin sanayi üretimi 2025 Nisan ayında bir önceki yıla göre %2,7 oranında arttı. Ancak bu oran, mart ayında kaydedilen ve son üç ayın en yüksek seviyesi olan %3,2’lik büyümenin gerisinde kaldı. Bu yavaşlamanın temel nedeni, madencilik ve taş ocakçılığı faaliyetlerindeki ciddi daralma oldu. Mart ayında %1,9 büyüme gösteren bu sektör, nisan ayında %6,3’lük bir düşüş yaşadı.

İmalat Sektörü Lokomotif Görevini Sürdürüyor

Madencilikteki düşüşe rağmen, imalat sektörü güçlü performansıyla dikkat çekti. İmalat sanayi, mart ayındaki %4,0’lık büyümesini nisan ayında %5,6’ya yükselterek genel yavaşlamayı kısmen dengeledi. Elektrik üretimindeki düşüşün de mart ayındaki %2,2’den nisan ayında %1,6’ya gerileyerek daha ılımlı seyretmesi, toplam üretimdeki düşüşün daha sert olmasını engelledi. İmalat sektöründeki bu ivmelenme özellikle gıda, içecek ve tütün ürünleri %11,6, elektrikli ve elektronik ürünler %9,9, metalik olmayan mineraller, temel metal ve mamul metal ürünler %5,1 ile ahşap, mobilya, kağıt ürünleri ve matbaacılık %3,9 gibi alt sektörlerdeki güçlü üretim artışlarından kaynaklandı.

Yılın İlk Dört Ayında Genel Görünüm

2025 yılının ilk dört ayında Malezya’nın sanayi üretimi %2,4 oranında artış gösterdi. Ancak bu rakam, 2024 yılının aynı dönemindeki %3,6’lık kazancın altında kaldı. Mevsimsellikten arındırılmış aylık bazda ise sanayi üretimi, mart ayındaki %1,8’lik yükselişin ardından nisan ayında %0,2 oranında düşüş yaşadı. Bu veriler, Malezya ekonomisinin global ticaret koşulları ve emtia fiyatlarındaki dalgalanmalara karşı ne kadar hassas olduğunu bir kez daha gösteriyor. Analistler, bu yavaşlamanın önümüzdeki dönemde Malezya ekonomisi üzerindeki etkilerini yakından izlemeye devam edecek.

Related Posts

MTV’de enflasyon zammı var mı yok mu?

TÜİK‘in haziran ayına ilişkin enflasyon verilerini açıklamasının ardından arabası olan vatandaşlar da MTV’ye yönelik gelişmeleri yakından takibe aldı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre; Ocak ayı enflasyonu yüzde 5.03, Şubat enflasyonu …

Rusya’da yeni otomobil satışları azaldı

Rusya’da yeni otomobil satış sayısı, yılın ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 27 azalarak 546 bine geriledi.

Haziranda üreticinin enflasyonu yükseldi

TÜİK Haziran ayı üretici fiyatlarını açıkladı. Buna göre haziranda üretici fiyatlar aylık yüzde 2,46 olurken, aylık bazda yüzde 24,45 oldu.

İhracat rekor ‘yaz’dı

İhracat haziranda geçen yıla göre yüzde 8 artışla 20.5 milyar dolara ulaştı. Bu oran son bir yılın en yüksek aylık artışı oldu. Haziranda yıllık ihracat rekor rakam olan 267 milyar dolara ulaştı.

TİM Başkanı Gültepe: 26 sektörün yarısı eksi yazıyor

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, haziran ayına ilişkin dış ticaret verilerini değerlendirdi. Türkiye’nin 2-3 yıl önceki rekabetçilik düzeyine dönmesi gerektiğine dikkati çeken Gültepe, “Orta ve uzun vadeli hedeflerimiz için ihracatın tabana yayılması, yani tüm sektörlerimizin pozitif katkı vermesi büyük önem taşıyor. Oysa son aylarda 26 sektörün neredeyse yarısı eksi yazıyor” dedi.

Brent petrol düşüyor: Orta Doğu ve dolar etkisi (2 Temmuz 2025)

Dün 67,32 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyatı, günü 67,09 dolar seviyesinde tamamladı. Brent petrolün varil fiyatı, bugün saat 09.00 itibarıyla kapanışa göre yüzde 0,2 azalışla 66,97 dolar oldu. Aynı saatte Batı Teksas türü (WTI) ham …