Microsoft’tan Windows 11 Recall Özelliğinin Gizlilik Endişelerini Giderecek Hamle Geldi

Microsoft, Windows 11 için sunacağı tartışmalı Recall (Geri Çağırma) özelliği hakkında gizlilik endişelerini gidermeye yönelik bir açıklama yaptı. Güvenlik uzmanlarının yaptığı bazı şok edici keşiflerin ve Recall çağrılarının ardından Microsoft, kullanıcılarına daha fazla şeffaflık ve güvenlik sunmak için yeni bir rota çizmiş gibi gözüküyor.

Öncelikle Recall artık bir katılım özelliği haline getiriliyor. İlk katılım deneyimi sırasında (ilk kurulum veya OOBE), Windows 11 Recall’un açık mı yoksa kapalı mı olmasını istediğiniz sorulacak. Açıklama ayrıca Windows’un birkaç saniyede bir ekranınızın anlık görüntülerini alacağını da açıkça ortaya koyuyor.  Windows 11, zaman çizelgenizi Recall ve gözden geçirme özelliğini etkinleştirmek için Windows Hello kimlik doğrulamasını gerektirecek.

Ek olarak, birisinin Recall veritabanınızın tamamını görmesini önlemek için ek koruma mekanizmaları olacak. Windows 11, tam zamanında şifrelemeyi kullanacak ve anlık görüntülerin ve arama dizini veritabanının şifresinin yalnızca Windows Hello ve gelişmiş güvenlik önlemleriyle kimlik doğrulaması yaptıktan sonra çözülmesini sağlayacak. Açıklama şöyle: “Microsoft’un SFI ilkeleri doğrultusunda, Recall’un ön izleme sürümü müşterilere sunulmadan önce, veri korumasını artıracak adımlar atıyoruz. Copilot+ bilgisayarları, Windows Hello Gelişmiş Oturum Açma Güvenliği (ESS) tarafından korunan ‘tam zamanında’ şifre çözme özelliğiyle başlatılacak, böylece Anlık görüntülerin geri çağrılması yalnızca kullanıcı kimlik doğrulaması yaptığında şifresi çözülecek ve erişilebilir olacak. Bu, kötü amaçlı yazılımların Geri Çağırma gibi verilere erişmesini önlemeye yardımcı olmak için gelişmiş yapay zeka tekniklerini kullanan SmartScreen ve Defender gibi varsayılan olarak etkinleştirilmiş diğer Pencere Güvenliği özelliklerine ek olarak Recall verilerine ek bir koruma katmanı sağlar.”

Microsoft ayrıca müşterilerine anlık görüntülerin yerel olarak saklanması ve kimseyle paylaşılmaması, Windows 11 bir anlık görüntü aldığında kullanıcının bilgilendirilmesi, DRM ve InPrivate desteği, kaydedilenleri filtreleme, duraklatma ve silme yeteneği ve daha fazlası gibi uyguladığı mevcut gizlilik önlemlerini hatırlattı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

xxx