Didem Seymen – Van’da ev hanımı bir anne ve inşaat işçisi bir babanın ikinci çocuğu olarak dünyaya gelen Masal Gelgel, doğduğu günden beri yaşam mücadelesi veriyor. İstanbul’a 11 günlükken nakledilen ve Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi yoğun bakım ünitesine yatırılan Masal, bugün 5 aylık oldu. Minik Masal’a acil kalp bulunmazsa kısa zamanda hayatını kaybedebilir. Solunum destek cihazına bağlı yaşayan, damardan beslenen Masal’ın peşini farklı sağlık sorunları da bırakmıyor. Acil kalp bekleme listesinin en minik hastalarından Masal ve Masal gibi bebekler, çocuklar için organ bağışının önemi bir kez daha gündeme taşıyor.
‘ÖLÜM RİSKİ YÜKSEK’
Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Kardiyolojisi Uzmanı Prof. Dr. Ayşe İnci Yıldırım, hastası Masal’ın durumunu şu sözlerle anlatıyor:
“Çocuk yoğun bakım ünitemize 11 günlük, kalp nakli ihtiyacı olan bebek aldık. 11 günlükken aldığımız bebek şimdi 5 aylık oldu. Organ için sağlık bakanlığına bildirimler yapıldı ancak organ çıkmadığı için nakil gerçekleştirilmedi. 5 aydır yoğun bakımda takip edilen bebeğimiz solunum destek cihazına ve damardan verilen tedavilere bağlı olarak yaşamını sürdürmektedir. Kalbi az çalışan bebek çeşitli enfeksiyonlar, ritim sorunları, beyne pıhtı atması, diğer organların zarar görmesi, solunum sorunları ve yatağa bağlı olduğu için kas erimesi gibi çeşitli sorunlarla karşı karşıyadır. Ölüm riski yüksek olan bebeğe bir an önce kalp çıması ve naklin gerçekleştirilmesine ihtiyaç vardır.”
‘ÇOCUKLARIN YARISI ÖLÜYOR’
Kalp nakli son dönem kalp yetersizliğinin tedavisinde son durak oluyor. Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Kardiyolojisi Uzmanı Prof. Dr. Ayşe İnci Yıldırım, “Çocuk Kardiyolojisi Kliniği’nde son 10 yılda 100 hastaya kalp yetersizliği nedeni ile kalp nakli yapılması kararı alındı. En küçük kalp nakli yapılan hastamız 8 yaşında idi, 2 yıl organ bekledikten sonra kalp nakli yapılabildi. En erken organ ise kalp nakli kararı alındıktan 1 ay sonra bulundu. Nakil yapılan hastaların çoğunluğunun sağlık durumları iyi, sorunsuz olarak takiplerinin yapıyoruz. Hastanemizde acil kalp nakli bekleyen 0-18 yaş arasında 20 çocuk hastamız bulunuyor. Son 10 yılda kalp nakli kararı alınan ve bekleme listesinde olan hastaların yarısından fazlası maalesef organ bulunamadığı için kaybedildi. Son 10 yılda 100 hastanın sadece 11’ine organ çıktı ve kalp nakilleri gerçekleştirildi” diyerek her yıl onlarca çocuğun kalp nakli beklerken hayatını kaybettiğini belirtti.
REKOR İNGİLTERE VE ALMANYA’DA
Türkiye’de yapılan kalp nakli sayısı diğer ülkeler ile karşılaştırıldığında oldukça düşük kalıyor. Organ bulunamadığı için yenidoğan bebeklere, süt ve okul öncesi dönemdeki çocuklara kalp nakli yapılamıyor diyen Prof. Dr. Ayşe İnci Yıldırım, “İngiltere’de yılda yaklaşık 40 çocuk hastaya kalp nakli yapılabiliyor. Ayrıca Amerika ve Avrupa’da yapılan çocuk kalp nakli sayısı ülkemize göre oldukça yüksek oranlarda yer alıyor. Almanya’da doğuştan kalp hastalığı olan yenidoğan bebeklere bir dizi zor ameliyatlar yerine kalp nakli yapılıyor. Özellikle Almanya’da her geçen gün kalp nakli yapılan bebek sayısı artıyor” diyerek organ bağışının önemine dikkat çekti.