Mutluluğun formülünü uzakta aramayın




Mutluluğun Formülünü Uzakta Aramayın!

Mutluluğun Formülünü Uzakta Aramayın!

Yeni bir başlangıç olarak kabul edilen her yeni yılda ortak dileklerin başında sağlık ve mutluluk gelir. Mutlu olmak içinse çok büyük imkanlara değil hayatımızda küçük dokunuşlara ihtiyacımız olduğunu belirten Prof. Dr. Uludüz, ‘’Mutluluğu uzakta aramayın. Hayatınızdaki küçük bir değişiklik, sizi daha mutlu, daha dengeli ve daha sağlıklı bir yaşama taşıyabilir’’ dedi ve mutluluk formüllerini şöyle sıraladı:

Her gün bir şey yapın:

Büyük hedefler bazen korkutucu gelebilir. Bugün yapabileceğiniz tek bir şeye odaklanın. 10 dakikalık bir yürüyüş, sevdiğiniz bir şarkıyı dinlemek ya da bir fincan kahveyle kendinize zaman ayırmak gibi…

Bu sırada en önemli işinizi parçalara bölerek azar azar çözmeye çalışın. Küçük başarılar büyük değişimlere yol açar.

“Bu da geçecek” deyin

Hiçbir duygu sonsuza kadar sürmez. Zor bir dönemden geçiyorsanız, bunun geçici olduğunu hatırlayın. Kendinize “Bu da geçer” demek, geleceğe dair umut aşılar.

Doğada yenilenin

Haftada sadece 2 saat doğada zaman geçirmek, stres seviyelerini düşürür ve mutluluk hormonu serotonini artırır. Bir ağacın gölgesinde oturmak ya da bir parkta yürüyüş yapmak bile ruhunuzu yenileyebilir.

Günlük başarılarınızı not edin

Her gün yaptığınız küçük başarıları yazın. “Bugün evimi temizledim” gibi basit bir not bile olabilir. Bu alışkanlık, beyninizde olumlu bir geri bildirim döngüsü yaratır.

Günde 3 şeye şükredin

Akşamları yatmadan önce minnettar olduğunuz 3 şeyi düşünün. Bu, olumsuz düşüncelerinizi azaltır ve size pozitif bir bakış açısı kazandırır.

Hareket edin

Egzersiz sadece fiziksel değil, zihinsel sağlığınız için de önemlidir. Direnç egzersizleri kaslarınızı harekete geçirirken enerjinizi artırır. Açık havada yürüyüş kadar müzik eşliğinde 5 dakikalık dans bile dopamin salgılanmasını sağlar.

Bu besinleri tüketin

Yumurta, somon ve ceviz gibi gıdalar protein ve Omega 3’den zengin oldukları gibi mutluluk hormonlarını destekler. Kefir ve yoğurt bağırsak sağlığınızı iyileştirir ve ruh halinizi dengeler.

Stresinizi azaltmaya çalışın:

Günde 5 dakika gözlerinizi kapatıp nefesinize odaklanın. Bu basit pratik, zihinsel karmaşayı azaltır ve berraklık sağlar.

4-7-8 Nefes tekniği uygulayın

Burnunuzdan 4 saniye boyunca nefes alın, nefesinizi 7 saniye boyunca tutun, 8 saniye boyunca ağzınızdan yavaşça nefes verin. Bu yöntem, sinir sisteminizi sakinleştirip, stresinizi azaltır.

Anı fark etme pratiği yapın:

Gün içinde basit bir aktiviteye tamamen odaklanmayı deneyin. Kahvenizi yudumlarken kokusunu fark edin. Yürürken adımlarınızı dinleyin. Bu pratikler, anı yaşamanıza yardımcı olur ve zihinsel berraklık sağlar.

‘’Hayır’’ demeyi öğrenin

Her şeyi kabul etmek sizi yorar ve yıpratır. Zamanınızı ve enerjinizi tüketen şeylere “hayır” diyerek önceliklerinizi belirleyin. Bu, stresten kaçınmanıza yardımcı olur.

Küçük jestlerle bağlarınızı güçlendirin

Bir arkadaşınıza ya da sevdiklerinize küçük bir not bırakın, sevdiğiniz bir şeyi paylaşın. Bunlar, güçlü sosyal bağlar kurmanıza yardımcı olur.

Uyku öncesi sakinleşme ritüelleri geliştirin

Telefonunuzu yatmadan bir saat önce bırakın ve sakinleştirici bir aktivite yapın. Ilık bir duş alın, loş ışıkta kitap okuyun ya da rahatlatıcı bir müzikle hayallere dalın.

Kendinizi sevin

Kendinizi eleştirmek yerine, çabalarınızı takdir edin. Başarılarınızı kutlayın; küçük de olsa her başarı kutlanmayı hak eder. Bu, kendinize değer vermenizi dolayısıyla mutlu olmanızı sağlar.

Yeni deneyimlerle hayata renk katın

Bir müzik aleti çalmayı ya da resim yapmayı öğrenmek gibi yeni hobiler edinin. Küçük kaçamaklar planlayarak kendinize küçük ödüller verin.


Related Posts

Diş Hekimi İçin MHRS Düzenlemesi

Diş Hekimi İçin MHRS düzenlemesi! Kamuda görev yapan diş hekimlerine yeni bir uygulama geldi. SABİT MHRS… Bu sistem;  Temmuz ayından itibaren 19 MHRS ve iki

Masum gibi başlıyor, ciddi sorunlara yol açabiliyor: Alerjik rinite dikkat!

Burun tıkanıklığı, öksürük ve kaşıntı gibi basit belirtilerle ortaya çıkan alerjik rinit, tedavi edilmediğinde uyku apnesinden işitme kaybına kadar birçok ciddi sağlık problemine neden olabiliyor.

Yazın grip mi olunur demeyin! Yaz gribine dair her şey…

Mevsimsel hastalıklar denince çoğu kişinin aklına kış aylarında görülen grip gelse de, yaz aylarında da benzer belirtilerle seyreden bir hastalık karşımıza çıkıyor: yaz gribi. Sıcak havalara rağmen nezle, boğaz ağrısı, halsizlik ve burun akıntısı gibi semptomlarla ortaya çıkan bu rahatsızlık, özellikle ani ısı değişimleri ve klimalı ortamlarda uzun süre kalma sonucu yaygın hale geliyor.

Zayıflama baskısı gençleri anoreksiya riskiyle karşı karşıya bırakıyor

Prof. Dr. Fatma Çelik, zayıflama baskısının, yetersiz yemek yeme ve aşırı kilo kaybetmeyle kendini gösteren yeme bozukluğu hastalığı “anoreksiya nervoza”yı tetiklediğini belirtti.

Soğuk kahveye dikkat! Her bir bardak için fazladan tüketin

Beslenme uzmanları, sıcak havalarda artan sıvı kaybına karşı su tüketiminin hayati önem taşıdığına dikkat çekiyor. Diyetisyen Asya Naz Al, yaz aylarında günde en az 2,5-3 litre su içilmesi gerektiğini vurguladı.

Türkiye’de 1 milyon kişi ölçüldü: Fazla kilo ve obezite oranları açıklandı

Sağlık Bakanlığı, ‘İdeal Kilonu Öğren Sağlıklı Yaşa’ kampanyası kapsamında 10-23 Mayıs tarihlerinde Türkiye genelinde 1 milyon 143 bin 189 kişinin boy-kilo ölçümünün gerçekleştirildiğini ve 673 bin 25 kişinin vücut kitle indeksi (VKİ) derecelendirmesinde ‘normal’ aralığında olmadığını duyurdu.