Otomotiv pazarı 2025’e durgun başladı: Satışlar düştü, tahsilatlar zorlaştı

OSS Otomotiv Satış Sonrası Pazarını Değerlendirdi: İlk Çeyrek Yavaş Başladı

Otomotiv Satış Sonrası Ürün ve Hizmetleri Derneği (OSS), otomotiv satış sonrası pazarını yılın ilk çeyreğinde değerlendiren bir anket çalışması gerçekleştirdi. Dernek tarafından yapılan açıklamaya göre, “2025 Yılı Birinci Çeyrek Sektörel Değerlendirme Anketi” sonuçlarına göre, otomotiv satış sonrası pazarı 2025’e yavaş bir başlangıç yaptı.

Ocak-mart döneminde yurt içi satışların ortalama yüzde 2,57 düştüğü belirtilirken, dağıtıcı üyelerdeki satışlarda yüzde 2,25, üretici üyelerinde ise yüzde 3,04’lik bir gerileme yaşandığı görüldü.

OSS Yönetim Kurulu Başkanı Ali Özçete, düşüşün sadece rakamsal değil, aynı zamanda sektörün güven ve motivasyon açısından zorlandığını ifade ederek, “Alım gücünün zayıflaması, bakım-onarım kararlarının ertelenmesi ve maliyet yönetiminin zorlaşması, iç pazarı olumsuz etkiliyor.” dedi.

Anketteki sonuçlar, sektörün ikinci çeyrekte dinamik bir toparlanma bekleyemediğini gösterirken, kur baskısı, finansmana erişim zorlukları gibi nedenlerin işletmelerde tedbirli yaklaşımı artırdığı belirtildi.

Anket sonuçlarına göre, geçen yılın son çeyreğine göre istihdam azalırken, maliyet artışları, nakit akışındaki sorunlar ve iş kaybı sektörün en büyük sorunları arasında yer aldı.

Yatırım planlarına ilişkin olarak da ankette, gelecek 3 ayda yeni yatırım yapmayı düşünen üyelerin oranında bir düşüş yaşandığı ancak üretici üyelerde artış görüldüğü belirtildi. Gelecek 3 ayda sektörün daha iyiye gideceğini öngörenlerin oranı, daha kötüye gideceğini düşünenlerin önünde çıktı.

İkinci çeyrekte de bir artış beklenmediğini belirten ankette yurt içi satışlarda düşüş öngörülürken, tahsilat süreçlerinde kötüleşme yaşandığı vurgulandı. OSS üyelerinin beklentileri doğrultusunda, sektörde durgunluğun devam etmesi bekleniyor.

Related Posts

Örtü altı domateste hasatta sona yaklaşıldı

Türkiye’nin yaş sebze ve meyve üretiminde önemli bir yere sahip Mersin’de soğuk havalarda alınan tedbirler sayesinde kurtarılan örtü altı domateste hasat sürüyor. Sona yaklaşılan örtü altı üretimin büyük oranda zarar görmeden devam etmesi nedeniyle bahçede domatesin fiyatı 22-25 TL bandında olduğu belirtildi.

Petrolün düşüşü Türkiye’deki akaryakıt fiyatlarını nasıl etkileyecek?

ABD Başkanı Trump’ın yeni gümrük tarifeleri, küresel ticaret savaşlarının derinleşeceği endişeleriyle petrol fiyatlarını sert bir şekilde düşürdü. Bu durum, enerji ithalatçısı Türkiye gibi ülkeler için enerji maliyetlerinde azalma sağlasa da, doların zayıflaması ve küresel ekonomik yavaşlama gibi faktörler, büyüme beklentilerini olumsuz etkileyebilir.

Konut ve ulaşımda fahiş fiyat alarmı: Yetkililerden acil denetim talebi

İstanbul’da meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki depremin ardından özellikle konut ve otobüs biletlerinde fahiş fiyat artışı yapan fırsatçılara karşı Tüketiciler Derneği sıkı denetim istedi.

Raylarda yeşil dönüşüm

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, demiryolunda enerji tasarrufu sağlayan sürüş yöntemleri ile 270 bin litre yakıttan tasarruf ettiklerini ve 748 ton karbon emisyonunu engellediklerini bildirdi. Uraloğlu, uygulamanın yaygınlaştırılmasıyla her yıl 12 milyon litre yakıt ve 52 milyon kilovat saat elektrik tasarrufu sağlamayı hedeflediklerini kaydetti.

TOBB’dan ekonomi alarmı: Finansman zorluğu, artan maliyetler ve zirai don…

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun ev sahipliğinde düzenlenen 7 bölge toplantısında, 81 il ve 160 ilçeden gelen oda-borsa temsilcileri iş dünyasının sıkıntılarını dile getirdi. Finansmana erişim zorluğu, zirai don ve artan maliyetler öne çıkan sorunlar arasında yer aldı.

Dünyanın en büyük varlık fonu 40 milyar dolar zarar etti

Dünyanın en büyük devlet varlık fonu olan Norges Bank Investment Management, teknoloji sektörünün yaşadığı zayıflığa dikkat çekerek ilk çeyrekte 415 milyar kron (40 milyar $) zarar ettiğini bildirdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir