Ramazanda mide yanması yaşıyorsanız…

İSTANBUL (İGFA) – Ramazan ayında mide yanması, uzun süreli açlık, hızlı yemek yeme ve ağır yağlı yiyecekler tüketme gibi sebeplerden kaynaklanabilir. Oruç tutan bazı insanlar, mide asidinin mide zarını tahriş etmesi nedeniyle mide yanması yaşayabilirler. Ayrıca, iftar ve sahurda aşırı yemek yemek de mide yanmasını tetikleyebilir.

Bu durumu mide veya göğüs bölgesinde rahatsızlık veya yanma hissi olarak yaşayan Uzman Diyetisyen Aslıhan Küçük Budak, mide yanmasının genellikle sindirim sistemi sorunlarından kaynaklandığını belirtirken, bazen başka sağlık problemlerinin bir işareti olabileceğini söyledi.

MİDE YANMASINI ÖNLEMEK YA DA AZALTMANIN YOLLARI…

Uzman Diyetisyen Aslıhan Küçük Budak, iftar ve sahurda dengeli beslenmenin önemine vurgu yaparken, “Ağır ve yağlı yiyeceklerden kaçının. Lifli gıdalara, meyve ve sebzelere yönelin. Gün boyunca yeterli su tüketmeye özen gösterin. Su, mide asidini seyrelterek mide yanmasını azaltır. Iftar ve sahurda yavaşça yiyerek sindirim sürecini kolaylaştırın. Hızlı yemek yemek mide yanmasına yol açabilir. Aşırı porsiyonlardan kaçının. Küçük porsiyonlar halinde yemek sindirimi kolaylaştırır. Oruç tutarken anlık egzersizlerden kaçının. Fazla fiziksel aktivite mide yanmasını artırabilir” şeklinde konuştu.

Mide yanmasına neden olan bazı besinler ve içecekleri sıralayan Küçük Budak; “Kızartmalar, yağlı etler, fast food ürünleri gibi yağlı gıdalar mideyi tahriş edebilir ve mide yanmasına sebep olabilir. Acı biber, acı soslar, baharatlı yemekler gibi baharatlı yiyecekler mide asidinin artmasına neden olabilir ve mide yanmasını artırabilir. Portakal suyu, limonata, domates, turunçgiller gibi asidik yiyecekler ve içecekler mideyi tahriş eder ve mide yanmasını artırır. Kahve, çay, kola gibi kafeinli içecekler mide asidini yükseltir ve mide zarını tahriş ederek mide yanmasına yol açabilir. Ayrıca, çikolata içerdiği kafein ve teobromin gibi maddeler nedeniyle bazı kişilerde mide yanmasına sebep olabilir. Bu hususlara dikkat edilmelidir” şeklinde uyarılarda bulundu.

Related Posts

Diş Hekimi İçin MHRS Düzenlemesi

Diş Hekimi İçin MHRS düzenlemesi! Kamuda görev yapan diş hekimlerine yeni bir uygulama geldi. SABİT MHRS… Bu sistem;  Temmuz ayından itibaren 19 MHRS ve iki

Masum gibi başlıyor, ciddi sorunlara yol açabiliyor: Alerjik rinite dikkat!

Burun tıkanıklığı, öksürük ve kaşıntı gibi basit belirtilerle ortaya çıkan alerjik rinit, tedavi edilmediğinde uyku apnesinden işitme kaybına kadar birçok ciddi sağlık problemine neden olabiliyor.

Yazın grip mi olunur demeyin! Yaz gribine dair her şey…

Mevsimsel hastalıklar denince çoğu kişinin aklına kış aylarında görülen grip gelse de, yaz aylarında da benzer belirtilerle seyreden bir hastalık karşımıza çıkıyor: yaz gribi. Sıcak havalara rağmen nezle, boğaz ağrısı, halsizlik ve burun akıntısı gibi semptomlarla ortaya çıkan bu rahatsızlık, özellikle ani ısı değişimleri ve klimalı ortamlarda uzun süre kalma sonucu yaygın hale geliyor.

Zayıflama baskısı gençleri anoreksiya riskiyle karşı karşıya bırakıyor

Prof. Dr. Fatma Çelik, zayıflama baskısının, yetersiz yemek yeme ve aşırı kilo kaybetmeyle kendini gösteren yeme bozukluğu hastalığı “anoreksiya nervoza”yı tetiklediğini belirtti.

Soğuk kahveye dikkat! Her bir bardak için fazladan tüketin

Beslenme uzmanları, sıcak havalarda artan sıvı kaybına karşı su tüketiminin hayati önem taşıdığına dikkat çekiyor. Diyetisyen Asya Naz Al, yaz aylarında günde en az 2,5-3 litre su içilmesi gerektiğini vurguladı.

Türkiye’de 1 milyon kişi ölçüldü: Fazla kilo ve obezite oranları açıklandı

Sağlık Bakanlığı, ‘İdeal Kilonu Öğren Sağlıklı Yaşa’ kampanyası kapsamında 10-23 Mayıs tarihlerinde Türkiye genelinde 1 milyon 143 bin 189 kişinin boy-kilo ölçümünün gerçekleştirildiğini ve 673 bin 25 kişinin vücut kitle indeksi (VKİ) derecelendirmesinde ‘normal’ aralığında olmadığını duyurdu.