Roma İmparatorluğu’nun “askeri yerleşimi” Zerzevan Kalesi’nin surları kazılarla ortaya çıkarılıyor

3 Bin Yıllık Zerzevan Kalesi’nde Kış Sezonunda Devam Eden Kazı Çalışmalarıyla Tarihi Detaylar Ortaya Çıkarılıyor

Diyarbakır’da Roma İmparatorluğu döneminde “askeri yerleşim” olarak kullanılan 3 bin yıllık Zerzevan Kalesi, kış sezonunda devam eden kazı çalışmalarıyla surlar ve gizli ayinlere katılanların konakladığı alanı gün yüzüne çıkarıyor.

Çınar ilçesine 13 kilometre uzaklıktaki Demirölçek Mahallesi yakınlarında, 124 metre yükseklikte kayalık tepede bulunan kalede, bilimsel kazılarla tarihe ışık tutuluyor. Kale, askeri yerleşimde dünyada bulunan son Mithras tapınağının ortaya çıkarıldığı önemli bir tarihi yapı olarak dikkat çekiyor.

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne 2020 yılında dahil edilen Zerzevan Kalesi, yerli ve yabancı turistlerin büyük ilgi gösterdiği bir destinasyon haline gelmiş durumda. 2014 yılında başlatılan kazı çalışmalarına Kültür ve Turizm Bakanlığı, Valilik, Diyarbakır Müzesi, Çınar Kaymakamlığı ve Dicle Üniversitesi katkı sağlıyor.

Roma İmparatorluğu döneminden kalma kalede yapılan kazılar sonucunda, 12-15 metre yüksekliğinde sur kalıntıları, gözetleme ve savunma kuleleri, kiliseler, yönetim binaları, konutlar, tahıl ve silah depoları, kaya mezarları, su kanalları, su sarnıçları, yer altı kiliseleri ve sığınağın yanı sıra Mithras dinine ait yer altı tapınağı da gün yüzüne çıkarıldı.

Zerzevan Kalesi’nde yapılan kazı çalışmalarının önemi üzerine konuşan Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Aytaç Coşkun, kaledeki kazıların bölge ve kentin tarihini değiştirdiğini belirtiyor. Coşkun, kazıların bölgeye olan turistik ilgiyi artırdığını, kalenin 3 bin yıllık tarihi boyunca pek çok farklı uygarlığa ev sahipliği yaptığını vurguluyor.

Zerzevan Kalesi’nin Türkiye’deki en çok ziyaret edilen noktalardan biri olduğunu söyleyen Coşkun, kazı çalışmalarının yanı sıra bölgedeki tarihi yapıların korunmasına da büyük önem verdiklerini belirtiyor. Kaledeki kazı çalışmalarının kış aylarında bile aralıksız devam ettiğini vurgulayan Coşkun, ziyaretçilere kalenin tarih ve kültür turizmi açısından sunduğu zenginlikten bahsediyor.

Zerzevan Kalesi Hakkında Bilgi

Zerzevan Kalesi, antik yol güzergahında bulunan, 124 metre yükseklikte kayalık tepede konumlanmış bir askeri yerleşim alanıdır. Amida ile Dara arasında stratejik bir noktada yer alan kale, Roma sınır garnizonu olarak kullanılmış ve Romalılar ile Sasaniler arasındaki mücadelelere sahne olmuştur.

Kalenin tarihi Asur dönemine kadar uzanmakta olup, Roma döneminde MS 3. yüzyılda inşa edilen askeri yerleşim, 639 yılına kadar kesintisiz olarak kullanılmıştır. Kalede bulunan surlar ve yapılar, Anastasios (MS 491-518) ve Justinianos (MS 527-565) dönemlerinde onarılarak günümüze ulaşmıştır.

Related Posts

2026 Oscar Ödülleri için ilk tahminler açıklandı

2026 Oscar Ödülleri için ilk tahminler açıklandı

ÖSYM YKS gözetmen ücreti ne zaman yatacak 2025? Üniversite sınavı YKS gözetmen (görevli) ücreti ne kadar, kaç TL, yatırıldı mı? YKS görevli parası ödeme tarihi son durum!

YKS görevli ücreti 2025 ne zaman yatar sorusu, söz konusu sınavda görev alan öğretmenlerin yoğunlaştığı konulardan oldu. ÖSYM tarafından Yükseköğretim Kurumları Sınavı 21 Haziran-22 Haziran 2025 tarihlerinde gerçekleşti. Toplam 592 bin 272 kişinin görev yaptığı YKS’nin TYT oturumunda 333 bin 836, AYT oturumunda 226 bin 138, YDT oturumunda ise 32 bin 298 görevli yer aldı. Sınav görevli ücretleri ödeme tarihi de, YKS’nin üzerinden bir hafta geçmesiyle gündeme geldi. ÖSYM YKS sınavlarda yer alan kişilerin hesaplarına, görevli parası belirlenen tarihlerde yatırılıyor. Peki, YKS görevli ücreti ne zaman yatacak? ÖSYM sınav görevli ücretleri kaç TL? İşte, ÖSYM YKS sınav görevli ücreti 2025 net- brüt tutarları ve ödeme tarihi bilgisi.

SON DEPREMLER 26 HAZİRAN AFAD VE KANDİLLİ || Son deprem nerede, ne zaman, kaç büyüklüğünde oldu? İşte 24 saatlik güncel veriler

Son depremler listesi 26 Haziran Perşembe yani bugün yurt genelinde hissedilen sarsıntılar sonrasında en çok merak edilip araştırılanlar arasında ilk sırlarda yer alıyor. Hemen belirtelim ki yurtiçi ve komşu ülkelerde meydana gelen depremler AFAD ve Kandilli Rasathanesi tarafından anbean kaydediliyor. Peki, son deprem nerede ne zaman kaç büyüklüğünde oldu? Merak edenler için AFAD ve Kandilli son depremler listesini haberimizde derledik. İşte son depremler 26 Haziran son depremler listesi…

Sivas Katliamı’nda hayatını kaybeden yazar Asım Bezirci adına sempozyum düzenlenecek

Sivas Katliamı’nda hayatını kaybeden yazar Asım Bezirci adına sempozyum düzenlenecek

Okul kıyafetlerinde yeni dönem: Serbest kıyafet uygulaması bitti

Okullarda serbest kıyafet uygulaması yeni eğitim-öğretim döneminde sona erecek. 2025-2026 eğitim-öğretim dönemiyle birlikte forma uygulaması yeniden başlayacak.

15 Temmuz resmi tatil mi, hangi güne denk geliyor? 2025 resmi tatil takvimi

15 Temmuz resmi tatil mi olacak, sorusu milyonlarca kamu ve özel sektör çalışanının gündeminde yer alıyor. Bu sene de 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü’nde yurt genelinde anma törenleri ve etkinlikler düzenlenecek. Pazartesi gününe denk gelen 15 Temmuz’da resmi kurumların çalışma durumuna göre planlarına yön verecek olanlar, resmi tatiller takvimine yoğunlaştı. Kurban Bayramı sonrası 15 Temmuz tatiline yönelen özel sektör çalışanları, bu tarihte çalışmaları durumunda mesai ücreti alıp almayacaklarını da merak ediyor. Mevzuata göre resmi tatil günlerinde kamu kurumları kapalı oluyor. Peki, 15 Temmuz tatil mi, yarım gün mü? 15 Temmuz hangi gün? İşte, o konular hakkında ayrıntılı bilgiler.