Sinan Ateş davası… Odatv iddianameyi didik didik taradı… Gözden kaçan mermi çekirdeği… Okumadan yazanlara bilgiler

Eski Ülkü Ocakları Başkanı ve akademisyen Sinan Ateş, 30 Aralık 2022 tarihinde Ankara’nın Çankaya ilçesine bağlı Kızılırmak Mahallesi’ndeki 1456. Sokak’ta tetikçi Eray Özyağcı tarafından silahlı saldırıya uğradı. Sinan Ateş kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi. Sinan Ateş’in yanında bulunan akrabası Selman Bozkurt omzundan yaralandı.. Ahmet Keçik’in de silahına davranarak saldırgana ateş ettiği görüldü.

Sinan Ateş cinayeti aylarca siyasetin gündemini belirledi. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Sinan Ateş’in eşi Ayşe Ateş ile kızları Bengisu ve Banuçiçek Ateş’i Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde kabul etti.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ise Sinan Ateş’in öldürülmesine ilişkin davaya partisinden sadece avukatların katılacağını söyledi.

Ve o davada ilk duruşmada dün gerçekleşti.

Duruşma detaylarına geçmeden önce asıl konuya gelelim.

Odatv, dava dosyasına giren bilgilere ulaştı. Dosyaya göre Sinan Ateş’in yanında bulunan arkadaşları Selman Bozkurt ve Ahmet Keçik’in olay görüntüleri incelendiğinde maktulün vurulmasından sonra maktule müdahale etmek yerine olayda kullandıkları tabancaları olay yerinden kaçırdıklarının görüldüğü ifade edildi.

SİLAHLAR NEREYE BIRAKILDI

Şahısların ifadelerine göre silahlar Selman Bozkurt’un talimatıyla Ahmet Keçik tarafından Sinan Ateş’in avukatı olan Ali Yücel’in olay yeri yakınındaki ofisine bırakıldı.

“PARMAK İZİ İNCELEMESİ YAPILMADI”

Söz konusu tabancalar olaydan yaklaşık 6 saat sonra kolluk görevlilerine teslim edildi. Ancak üzerlerinde herhangi bir parmak izi incelemesi yapılmadı. Dava dosyasına giren bilgilere göre olay anı görüntüleri incelendiğinde tetikçi Eray Özyağcı’nın yaklaşık bir metre mesafeden Sinan Ateş’in bacaklarına hedef alarak ateş ettiğinin açıkça anlaşıldığı kaydedildi.

OTOPSİ RAPORU

Otopsi raporuna göre Sinan Ateş’i öldürücü nitelikteki kafasına isabet aldığı merminin kafasının sağ üst kısmından girip sağ alt çenesinden çıktığı tespit edildi. Tetikçi Eray Özyağcı’nın maktule ateş açtığı yön ve mesafe itibariyle merminin giriş-çıkış yöne de nazara alındığında bu şekilde kafasına isabet edecek şekilde ateş etmesinin mümkün olmadığı ifade edildi. Sinan Ateş’in kafasına isabet eden mermi çekirdeğinin bulunmasına yönelik herhangi bir araştırmanın da yapılmadığı kaydedildi. Öte yandan “Eray Özyağcı’nın yakın bir mesafeden maktulün bacaklarını hedef alması ise öldürme niyeti bulunmadığını göstermekte” denildi. Olay yeri inceleme raporu olay yeri görüntüleri ile birlikte değerlendirildiğinde tetikçi Eray Özyağcı’nın öncelikle maktulün bacaklarına hedef alacak şekilde üç kez ateş ettiği, devamında bir atışının yere isabet ettiği, sonrasında kendisine ateş etmeye çalışan maktulün olay anında sol tarafında bulunan Selman Bozkurt’a iki kez ateş ettiği ve birinde omuzundan yaraladığı, olay yerinden kaçarken ise yaklaşık 30 metre uzaklıkta bir mesafede havaya üç kez ateş ettiğinin tespit edildiği belirtildi.

KOVAN SAYISI: 10

Yine otopsi raporuna göre Sinan Ateş’in her iki bacağında toplam üç, batın bölgesinde bir ve kafasında bir olmak üzere mermi giriş deliklerinin tespit edildiği, tetikçi Eray Özyağcının kullandığı tabancadan çıkan kovan sayısı toplamının 10 olduğu kaydedildi. Bu nedenle Sinan Ateş’in bacakları haricinde isabet eden iki mermiden birinin tetikçinin tabancasından çıkmadığının anlaşıldığı ifade edildi.

Dava dosyasına giren bir diğer bilgi ise şöyle:

FARKLI KIYAFET

Kendisinin ve Selman Bozkurt’un olayda kullandığı tabancayı ofise götüren Ahmet Keçik’in aynı gün emniyet biriminde ifade vermeye olay anında üzerinde bulunan kıyafetlerden farklı kıyafetlerle gittiği kaydedildi.

“ARKADAŞLARINDAN ÇIKAN MERMİ”

Olay anında Ahmet Keçik’in üzerinde bulunan kıyafetlerin ele geçirilmesi yönünde de herhangi bir işlem yapılmadığı ifade edilirken tüm bu hususlar bir arada değerlendirildiğinde Sinan Ateş’i öldürücü nitelikteki kafasına isabet eden merminin maktulün arkadaşlarından birinin tabancasından çıktığının net olduğu kaydedildi.

İFADELERİ ALINMADI

Bu durumun hiçbir şekilde olaya ilk müdahale eden ve müteakip işlemleri yürüten soruşturma makamlarında nazara alınmadığı kaydedildi. Sinan Ateş’in arkadaşları olan Selman Bozkurt ve Ahmet Keçik’in savcılıkça ifadelerinin de alınmadığı belirtildi.

DURUŞMADA AZMETTİRİCİ NE DEDİ

Sinan Ateş’in öldürülmesine ilişkin 22 sanıklı davada, cinayetin azmettiricisi olduğu belirtilen tutuklu sanık Doğukan Çep, “Ben azmettirdim. Ben yaralamaya gönderdim, ne suikastı. Ayağından vurmaya gönderdim. 4 bin liraya suikasta mı gönderilir?” diye konuştu.

“O AÇI KİMİN AÇISI”

Ateş’in ölümünden üzüntü duyduğunu ifade eden Çep, “Kimin mermisiyle öldü merak ediyorum. Bunun araştırılmasını istiyorum. Eray ayağından vuruyor, mermiler aşağıya gidiyor. Karnından giren ölümcül darbe, o açı kimin açısı? Selman’ın açısı. Büyük şaibe var, bence Selman’ın mermisiyle karnından vuruldu.” iddiasında bulundu.

Uğur Can Biçer

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

xxx