Türkiye’de tavuk etinin fiyatı uçuşa geçiyor. 16 milyon kümeste üretim durdurulacak

Kanatlı sektöründe üreticiler ile büyük sanayi firmaları arasında yaşanan anlaşmazlık krize dönüştü. Türkiye Kanatlı Hayvan Eti Üreticileri Birliği (TÜKEBİR) Başkanı Abdullah Koç, üreticilerin sözleşme yükümlülüklerine uymayan firmalara karşı tepki olarak bayramdan sonra üretimi durduracağını açıkladı. İlk etapta 400 kümeste üretim sonlanacak, ardından bu sayı 16 bin kümese kadar çıkacak.

Koç, üreticilerin maliyetlerdeki artışa rağmen yeterli fiyat artışı alamadığını belirterek, “Son bir yılda maliyetimiz 2 TL arttı, ancak sadece 65 kuruşluk zam yapıldı” dedi.

Sözleşmeli üretimde civciv ve yem kalitesinin belirli bir standartta olması gerektiğini vurgulayan Koç, firmaların bu kurallara uymadığını ifade etti. Üreticiler ayrıca, ürettikleri tavuğun gerçek ağırlığını belirlemek için kantara çıkmasına izin verilmediğini ve sigorta zorunluluğunun ihmal edildiğini dile getirdi.

Sanayicilerle yaşanan bu anlaşmazlık, Türkiye genelinde tavuk eti arzında büyük bir daralmaya yol açabilir. TÜKEBİR’in açıklamalarına göre, sektör Tarım Bakanlığı’ndan çözüm bekliyor. Ancak bakanlık, üreticilere sorunu kendi aralarında çözmeleri gerektiğini söyledi. Üreticiler ise tüm Türkiye’de üretimi durdurma kararı alarak bu duruma karşı tepkilerini gösterecek.

Öte yandan, kümes kapatma kararına rağmen yurt dışından Türkiye’ye yönelik ciddi bir talep olduğu belirtiliyor. Tavuk etinde dünya ortalama fiyatının ton başına 1.700-1.800 dolar olduğu, Türkiye’de ise bu rakamın 1.600-1.700 dolar seviyelerinde seyrettiği kaydedildi.

Zincir marketlerde 200 gram tavuk döner 89 lira 55 kuruşa, kanatın kilosu 194 lira 95 kuruşa, tavuk bonfilenin kilosu 1879 lira 95 kuruşa, piliç ızgara tava 299 lira 965 kuruşa satılıyor.

Related Posts

Sivas Belediye Başkanı Sanayi Esnafıyla Bir Araya Gelerek Sorunları Dinledi

Sivas Belediye Başkanı Dr. Adem Uzun, sanayi esnafıyla gerçekleştirilen buluşmada esnafın taleplerini dinleyerek projeler hakkında bilgi verdi. Altyapı yenilemesi ve yeni sağlık merkezi kurma planlarıyla esnafın sorunlarına çözüm arayışında olduklarını belirtti.

Asya borsaları karışık seyrediyor (22 Temmuz 2025)

Küresel piyasalarda, özellikle ABD’de açıklanan şirket bilançolarının beklentilerden iyi gelmesinin olumlu etkileri görülürken, ABD’nin çeşitli ülkelerle karşılıklılık esaslı tarifelerinin yürürlüğe gireceği 1 Ağustos tarihine yaklaşılması endişelere …

Fındık Hasadı Öncesi Beklentiler

Ziraat Odası Başkanı Aydemir, fındık rekoltesi ve fiyatları hakkında açıklamalarda bulundu.

SGK açıkladı: Zamlı emekli maaşları ne zaman yatacak?

Milyonlarca emeklinin gözü Temmuz zammıyla birlikte yapılacak maaş farkı ödemelerinde. SGK, 4A, 4B ve 4C kapsamındaki emekliler için tahsis numarasına göre ödeme takvimini açıkladı. ZAM ORANI NETLEŞTİ, EN DÜŞÜK MAAŞ 16.881 TL’YE ÇIKTI Haziran ayı …

Enflasyon düzeltmesinde kullanılacak ortalama ticari kredi faiz oranları belli oldu

Enflasyon düzeltmesinde kullanılacak ortalama ticari kredi faiz oranları belli oldu

Enerjide süper izin yasalaştı: Sökülen zeytinin yerine iki katı dikilecek

Enerjide ‘süper izin’ teklifi Meclis Genel Kurulu’ndan geçerek yasalaştı. Kanunla zeytinlik alanlarda kamu yararı çerçevesinde maden faaliyetlerine izin verilebilecek. Sökülen ya da taşınan zeytin ağaçlarının yerine iki katı kadar zeytin ağacı dikilecek. Enerji ve madencilikte ortalama 42 ila 48 ay arasında tamamlanan izin süreçleri 18 ay daha kısalacak. Ruhsat süreçlerinde öngörülebilirlik sağlanacak. Kamu gelirlerinde azalma olmadan sektör desteklenecek.