Türkiye’nin uzaydaki imzaları artıyor! Fergani bir uyduyu daha uzaya gönderecek!

Fergani Uzay, Washington’da Düzenlenen Satellite 2025 Fuarında İlk Kez Yer Aldı

Washington’da gerçekleştirilen dünyanın en büyük uydu fuarı Satellite 2025’e, Türk uzay şirketi Fergani Uzay ilk defa katıldı. Fuar kapsamında Fergani Uzay Danışmanı Arif Karabeyoğlu, şirketin faaliyetleri hakkında bilgi verdi.

Genç ve Yetenekli Ekip ile Uzayda Yenilikçi Projeler

Fergani Uzay, 2022 yılında Selçuk Bayraktar tarafından kuruldu. Şirketin başlangıçta uzayda uyduları taşımak amacıyla transfer araçları geliştirme hedefiyle yola çıktığını belirten Karabeyoğlu, zamanla takım uyduları ve fırlatma araçlarının da projeler arasına girdiğini açıkladı.

Karabeyoğlu, Fergani Uzay’ın ilk uydusu FGN-100-d1’i başarıyla uzaya gönderdiğini ve bu başarının genç bir ekip tarafından gerçekleştirildiğini vurgulayarak, şirketin üzerinde çalıştığı projelere de değindi.

İlk olarak takım uyduları üzerinde çalıştıklarını belirten Karabeyoğlu, yaklaşık 100 uyduyla 2000 kilometre civarındaki irtifalarda çalışacaklarını ve navigasyon, konumlandırma ve haberleşme alanlarında projeleri olduğunu aktardı.

İkinci projelerinin transfer araçları olduğunu belirten Karabeyoğlu, Fergani’nin bu alanda öncü olduğunu ve kendi uydularını taşıma kabiliyetine sahip olduğunu ifade etti.

Türkiye’nin Uzaydaki Stratejik Özgürlüğüne Katkı Sağlayacak Projeler

Fergani Uzay’ın fırlatma araçları projeleri hakkında bilgi veren Karabeyoğlu, şirketin bu alanda Türkiye’ye büyük katkılar sağlayacağını belirtti. Kendi geliştirdikleri uydu fırlatma araçlarını test ettiklerini ve Türkiye’nin uzayda önemli bir rol oynamasını hedeflediklerini söyledi.

Türkiye’nin uzaydaki stratejik konumunu güçlendirmek için çalıştıklarını vurgulayan Karabeyoğlu, bu alandaki teknolojik gelişmelere önem verdiklerini ve Fergani Uzay’ın bu konuda öncü bir rol üstleneceğini aktardı.

Karabeyoğlu, Türkiye’nin yerli ve milli uzay teknolojileriyle uzaydaki stratejik özgürlüğünü artıracağını ve Fergani’nin bu alandaki çalışmalarının önemine dikkat çekti.

Uzayda hareket kabiliyetinin ve fırlatma teknolojilerinin kritik olduğunu belirten Karabeyoğlu, Fergani’nin bu alandaki çalışmalarının heyecan verici ve önemli olduğunu vurguladı.

Related Posts

Arktik Okyanusu’ndaki Buz Örtüsü Tarihinin En Düşük Seviyesine Ulaştı

JAPONYA Uzay Araştırmaları Ajansı, Arktik Okyanusu’ndaki buz örtüsünün 2025 yılında son 40 yılın en düşük seviyesine ulaştığını açıkladı. Japonya Uzay Araştırmaları Ajansı (JAXA) ile Japonya Ulusal Kutup Araştırmaları Enstitüsü tarafından yapılan …

Melikgazi Belediyesi DigiEdu Projesi WSIS 2025’te Finale Kaldı

Melikgazi Belediyesinin Avrupa Birliği (AB) desteğiyle yürüttüğü “İklim Değişikliği ile Mücadelede Dijital Belediyecilik Hizmetlerinin Artırılması (DigiEdu Project)” adlı projesi, WSIS Prizes 2025’te finale kaldı. Belediyeden yapılan açıklamaya göre …

Antalya’da Otomobil Yangını: Araç Kullanılamaz Hale Geldi

ANTALYA’da seyir halindeyken motor kısmından alev alan otomobil, yangında kullanılamaz hale geldi. Kepez ilçesi Fabrikalar Mahallesi Gazi Bulvarında dün saat 17.30 sıralarında yan yolda ilerleyen Enver A. yönetimindeki 07 ATE 134 plakalı otomobilde …

Berkan Kaplan, Togg’dan Ayrıldığını Duyurdu

Togg’da 2019’dan beri çalışan ve T10X ile T10F modellerinin geliştirilmesinde önemli rol oynayan Berkan Kaplan, sosyal medyadan görevinden ayrıldığını duyurdu. Togg bünyesinde 2019 senesinden beri çalışan T10X ve T10F modellerinin geliştirilmesinde …

Ford’da sorunlar bitmiyor: Yıl başından bu yana 40 kez geri çağırma başlattı

Ford, 2025’in ilk aylarında sık sık geri çağırma duyuruları yapsa da etkilenen toplam araç sayısında geçen yıla göre önemli bir düşüş gözlemleniyor.

Beşiktaş’ta Yol Tartışması Yumruklu Kavgaya Dönüştü

Beşiktaş’ta ters yönden geldiği iddia edilen otomobil sürücüsü ile moto kurye arasında çıkan yol verme tartışması yumruklu kavgaya dönüştü. Olay, çevredeki vatandaşların cep telefonu kamerasına anbean yansıdı. Olay, Beşiktaş’ta öğle saatlerinde bir …