Ukraynalı milliyetçi eski milletvekili Irina Farion, Lviv’de sokak ortasında öldürüldü

T24 Dış Haberler

Eski bir Ukraynalı milliyetçi milletvekili Irina Farion, Lviv’de sokak ortasında vurularak hayatını kaybetti. Farion, 2023 yılında Ukrayna’nın “gerçek vatanseverlerinin hiçbir koşulda Rusça konuşmaması gerektiğini” öne sürerek tartışmalara neden olmuştu. 

Aynı zamanda dilbilim profesörü de olan 60 yaşındaki Farion’un öldürülmesi soruşturuluyor ve polis bunun hedefli bir saldırı olduğunu söylüyor. 

Saldırganın henüz kimliği tespit edilemedi. Polis, elektrik kesintisinin bölgedeki güvenlik kameralarını etkilediğini söyledi.

Lviv Bölge Valisi Maksim Kozitski, Telegram üzerinden yaptığı açıklamada Farion’un vurulduktan sonra hastanede öldüğünü söyledi. İçişleri Bakanı Ihor Klimenko da “bunun spontane bir cinayet olmadığını” ve polisin bir neden aradığını ifade etti. 

Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Telegram üzerinden yaptığı açıklamada “her türlü şiddetin kınanması gerektiğini ve bu saldırıdan kim suçluysa tüm sorumluluğu üstlenmesi gerektiğini” söyledi.

Farion’un üyesi olduğu katı milliyetçi Svoboda (Özgürlük) siyasi partisi cinayetten Rusya’yı sorumlu tuttu. Partiden yapılan açıklamada “Moskova Ukrayna dilinin şakağına ateş ediyor” denildi.

Author: Seher Alp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir