Uzmanı uyardı: Aile öyküsü, kolorektal kanser riskini artırıyor

Kolorektal Kanser ve Erken Teşhis

Prof. Dr. Bülent Cavit Yüksel, dünya genelinde en sık rastlanan kanser türlerinden biri olan kolorektal kanserin erken teşhis ve düzenli tarama testlerinin büyük önem taşıdığını belirtti.

Prof. Dr. Yüksel, ailesinde kolorektal kanser öyküsü bulunan bireyler için tarama testlerinin kritik değerini vurgulayarak, genetik faktörlerin hastalık üzerinde güçlü bir etkiye sahip olduğunu dile getirdi. Aile geçmişinde kolorektal kanser bulunan kişilerde riskin belirgin şekilde arttığını söyleyen Prof. Dr. Yüksel, birinci derece akrabalarında hastalık teşhisi konmuş kişilerin standart tarama yaşından önce tarama testlerine başlamaları gerektiğini belirtti.

Özellikle birinci derece akrabalarda erken yaşta kolorektal kanser tespit edilmesinin genetik bir yatkınlığı işaret edebileceğine dikkat çeken Prof. Dr. Yüksel, bu durumlarda tarama testlerine 40 yaşından itibaren ya da aile üyelerinde kanser teşhisi konulan yaşın 10 yıl öncesinden başlanması gerektiğini söyledi.

‘Tarama Testlerine Dikkat Edilmeli’

Prof. Dr. Yüksel, kolorektal kanser taramalarında kullanılan yöntemler hakkında bilgi vererek, kolonoskopinin hastalığın erken teşhisinde altın standart olduğunu ve poliplerin tespit edilip çıkarılmasının kanserin oluşumunu engelleyebileceğini belirtti. Ayrıca gaitada gizli kan testi ve diğer non-invaziv testlerin de tarama programlarına dahil edilebileceğine değindi.

Genetik faktörlerin yanı sıra yaşam tarzının da kolorektal kanser riski üzerinde etkili olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Yüksel, sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz ve ideal kilonun korunmasının risk faktörlerini azaltmada önemli rol oynadığını belirtti.

Bununla birlikte, aile öyküsü olan bireyler için alınan önlemlerin tek başına yetersiz olduğunu ve tarama testlerinin önemini vurgulayan Prof. Dr. Yüksel, genetik yatkınlığın önemli bir risk faktörü olmasına rağmen erken teşhis ve düzenli takipler sayesinde hastalığın önlenebileceğini ifade etti. Aile öyküsü olanların tarama testlerine düzenli olarak katılması gerektiğini belirten Prof. Dr. Yüksel, risk faktörlerini bilen herkesin doktorlarıyla tarama programları hakkında görüşmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Related Posts

Diş Hekimi İçin MHRS Düzenlemesi

Diş Hekimi İçin MHRS düzenlemesi! Kamuda görev yapan diş hekimlerine yeni bir uygulama geldi. SABİT MHRS… Bu sistem;  Temmuz ayından itibaren 19 MHRS ve iki

Masum gibi başlıyor, ciddi sorunlara yol açabiliyor: Alerjik rinite dikkat!

Burun tıkanıklığı, öksürük ve kaşıntı gibi basit belirtilerle ortaya çıkan alerjik rinit, tedavi edilmediğinde uyku apnesinden işitme kaybına kadar birçok ciddi sağlık problemine neden olabiliyor.

Yazın grip mi olunur demeyin! Yaz gribine dair her şey…

Mevsimsel hastalıklar denince çoğu kişinin aklına kış aylarında görülen grip gelse de, yaz aylarında da benzer belirtilerle seyreden bir hastalık karşımıza çıkıyor: yaz gribi. Sıcak havalara rağmen nezle, boğaz ağrısı, halsizlik ve burun akıntısı gibi semptomlarla ortaya çıkan bu rahatsızlık, özellikle ani ısı değişimleri ve klimalı ortamlarda uzun süre kalma sonucu yaygın hale geliyor.

Zayıflama baskısı gençleri anoreksiya riskiyle karşı karşıya bırakıyor

Prof. Dr. Fatma Çelik, zayıflama baskısının, yetersiz yemek yeme ve aşırı kilo kaybetmeyle kendini gösteren yeme bozukluğu hastalığı “anoreksiya nervoza”yı tetiklediğini belirtti.

Soğuk kahveye dikkat! Her bir bardak için fazladan tüketin

Beslenme uzmanları, sıcak havalarda artan sıvı kaybına karşı su tüketiminin hayati önem taşıdığına dikkat çekiyor. Diyetisyen Asya Naz Al, yaz aylarında günde en az 2,5-3 litre su içilmesi gerektiğini vurguladı.

Türkiye’de 1 milyon kişi ölçüldü: Fazla kilo ve obezite oranları açıklandı

Sağlık Bakanlığı, ‘İdeal Kilonu Öğren Sağlıklı Yaşa’ kampanyası kapsamında 10-23 Mayıs tarihlerinde Türkiye genelinde 1 milyon 143 bin 189 kişinin boy-kilo ölçümünün gerçekleştirildiğini ve 673 bin 25 kişinin vücut kitle indeksi (VKİ) derecelendirmesinde ‘normal’ aralığında olmadığını duyurdu.