Uzmanından kritik uyarı: ‘Akdeniz diyeti kanser riskini yüzde 20 azaltıyor’

Beslenme Uzmanından Kanserden Korunma Önerileri

Beslenme Uzmanı Diyetisyen Çisem Gündüz, Ulusal Kanser Haftası’nda yaptığı açıklamada, beslenme alışkanlıklarının ve yaşam tarzının kanserin oluşumundaki etkilerine dikkat çekti. Dünya Kanser Araştırma Fonu (WCRF) ve Amerikan Kanser Araştırmaları Enstitüsü (AICR) verilerine göre, kanser vakalarının %30 ila %50’sinin önlenebilir olduğunu belirtti. Gündüz, beslenmenin kanserin önlenmesindeki önemine vurgu yaptı.

AKDENİZ DİYETİNİN KANSERE ETKİSİ

Harvard Tıp Fakültesi verilerine göre, Diyetisyen Gündüz, günlük en az 400 gram sebze ve meyve tüketiminin mide ve kolon kanseri gibi türlerden korunmaya yardımcı olduğunu ifade etti. Akdeniz diyetine uymak, toplam kanser riskini %10 ila %20 azaltabilir. Bu diyetin antioksidanlar, inflamasyonu azaltan bileşenler ve lifli besinler içermesi kanserin önlenmesinde etkili olabilir.

Tam tahıllar, kuru baklagiller ve sebzelerin yüksek lif içeriği, özellikle bağırsak kanserine karşı koruyucu olabilir.

DÜZENLİ EGZERSİZİN ÖNEMİ

Gündüz, fiziksel aktivitenin kanser riskini azaltabileceğini belirtirken, haftada 150 dakika orta düzeyde egzersizin meme ve bağırsak kanseri riskini azaltabileceğini dile getirdi. Sigaranın akciğer kanserlerinin %85’inden sorumlu olduğunu, alkolün ise meme, karaciğer ve yemek borusu kanseri riskiyle ilişkili olduğunu hatırlattı.

ANTİOKSİDANLAR VE OMEGA-3 YAĞ ASİTLERİNİN ÖNEMİ

Melatonin hormonunun hücre yenilenmesini desteklediğini belirten Gündüz, antioksidanların kanser riskini azaltabileceğini söyledi. C vitamini, E vitamini, selenyum, polifenoller ve flavonoidler gibi antioksidanlar, kanser riskini azaltmada etkili olabilir. Likopen ve karotenoidler de DNA’yı koruyarak iltihaplanmayı önleyebilir. Besinler arasında bulunan domates, havuç, tatlı patates ve kırmızı biber, kanser riskini azaltabilir.

BAĞIRSAK SAĞLIĞI VE DOĞRU GIDALARIN ETKİSİ

Bağırsak sağlığının bağışıklık sistemi üzerinde büyük etkisi olduğunu ifade eden Gündüz, prebiyotik ve probiyotik zengini besinlerin tüketiminin önemine dikkat çekti. Sebzeler arasında bulunan brokoli, karnabahar, lahana ve turp, kansere neden olan maddeleri etkisiz hale getirebilir. Omega-3 zengini besinlerin, kanser hücrelerinin çoğalmasını yavaşlatabileceği belirtildi.

İŞLENMİŞ ET VE YÜKSEK ŞEKERLİ GIDALARA DİKKAT

Gündüz, işlenmiş etlerin Dünya Sağlık Örgütü tarafından kanserojen olarak sınıflandırıldığını hatırlattı. Yüksek glisemik indeksli gıdaların insülin direncini artırarak pankreas, meme ve kolorektal kanser riskini yükseltebileceğini belirtti.

SAĞLIKLI YAŞAM TARZI, KANSER RİSKİNİ AZALTABİLİR

Kanserden korunmada sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz ve zararlı alışkanlıklardan kaçınmanın önemini vurgulayan Gündüz, bilinçli bir yaşam tarzının kanser riskini önemli ölçüde azaltabileceğini ifade etti.

Related Posts

Diş Hekimi İçin MHRS Düzenlemesi

Diş Hekimi İçin MHRS düzenlemesi! Kamuda görev yapan diş hekimlerine yeni bir uygulama geldi. SABİT MHRS… Bu sistem;  Temmuz ayından itibaren 19 MHRS ve iki

Masum gibi başlıyor, ciddi sorunlara yol açabiliyor: Alerjik rinite dikkat!

Burun tıkanıklığı, öksürük ve kaşıntı gibi basit belirtilerle ortaya çıkan alerjik rinit, tedavi edilmediğinde uyku apnesinden işitme kaybına kadar birçok ciddi sağlık problemine neden olabiliyor.

Yazın grip mi olunur demeyin! Yaz gribine dair her şey…

Mevsimsel hastalıklar denince çoğu kişinin aklına kış aylarında görülen grip gelse de, yaz aylarında da benzer belirtilerle seyreden bir hastalık karşımıza çıkıyor: yaz gribi. Sıcak havalara rağmen nezle, boğaz ağrısı, halsizlik ve burun akıntısı gibi semptomlarla ortaya çıkan bu rahatsızlık, özellikle ani ısı değişimleri ve klimalı ortamlarda uzun süre kalma sonucu yaygın hale geliyor.

Zayıflama baskısı gençleri anoreksiya riskiyle karşı karşıya bırakıyor

Prof. Dr. Fatma Çelik, zayıflama baskısının, yetersiz yemek yeme ve aşırı kilo kaybetmeyle kendini gösteren yeme bozukluğu hastalığı “anoreksiya nervoza”yı tetiklediğini belirtti.

Soğuk kahveye dikkat! Her bir bardak için fazladan tüketin

Beslenme uzmanları, sıcak havalarda artan sıvı kaybına karşı su tüketiminin hayati önem taşıdığına dikkat çekiyor. Diyetisyen Asya Naz Al, yaz aylarında günde en az 2,5-3 litre su içilmesi gerektiğini vurguladı.

Türkiye’de 1 milyon kişi ölçüldü: Fazla kilo ve obezite oranları açıklandı

Sağlık Bakanlığı, ‘İdeal Kilonu Öğren Sağlıklı Yaşa’ kampanyası kapsamında 10-23 Mayıs tarihlerinde Türkiye genelinde 1 milyon 143 bin 189 kişinin boy-kilo ölçümünün gerçekleştirildiğini ve 673 bin 25 kişinin vücut kitle indeksi (VKİ) derecelendirmesinde ‘normal’ aralığında olmadığını duyurdu.