Erdoğan kötü haberi verdi: Bu yaz iki katı fiyata satılacaklar

Zirai Don Felaketi Tarımı Vurdu: Meyve Fiyatları Artabilir!

Mart ve nisan aylarında Türkiye’de yaşanan zirai don felaketi, ülkenin önemli tarım bölgelerinde çiftçiler için büyük kayıplara neden oldu. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, zirai don olayının ardından 16 ürün grubunda önemli kayıpların yaşandığını belirtirken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü konuşmasında oluşabilecek sıkıntıları kabul etti.

Erdoğan, ”Özellikle belli ürün gruplarında bu sene sıkıntı yaşayacağımız anlaşılıyor.” diyerek meyve rekoltesinde sıkıntı yaşanabilecek ürünler arasında kayısı, üzüm, elma, şeftali ve nektarinin olduğunu vurguladı.

Buğday Fiyatları İkiye Katlanabilir!

Zirai don felaketinin ardından halciler ve Ziraat Odası başkanları, fiyatlarının yükseleceğini belirttikleri ürünleri sıraladı. Kayısı, üzüm, kiraz, armut, elma, ayva, limon, badem, fındık, ceviz, nektarin, şeftali, portakal, mandalina, erik ve fıstık gibi ürünlerin fiyatlarında artış bekleniyor. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan yetkililer şunları söyledi:

  • Mersin Halciler Derneği Başkanı Şefik Kaya: Tüketicilerin daha yüksek fiyatlarla karşılaşabileceğini ifade etti.
  • Mersin Ziraat Odası Başkanı Musa Yılmaz: Toroslarda sağlam bahçelerin kalmadığını belirtti, meyve eksikliğine dikkat çekti.
  • Kumluca Ziraat Odası Başkanı Hidayet Kökçe: Meyve fiyatlarının yükseleceğini ve çiçeklerden mahrum kalındığına dikkat çekti.
  • Batı Akdeniz İhracatçı Birliği Başkanı Ümit Mirza Çavuşoğlu: Meyve üretim merkezi Isparta’da ciddi sorunlar olduğunu açıkladı.

Eğirdir Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıdoğan, gül üretiminde yüzde 50, elma, kiraz ve diğer meyvelerde yüzde 20-30 ürün kaybı yaşandığını belirtirken; Adana Kabzımallar Odası Başkanı Mahsun Doğan, şeftali, nektarin ve erik gibi meyvelerde yüzde 70’lere varan ürün kaybı yaşandığını ifade etti.

Altıntar Tarım A.Ş’nin sahibi Osman Bahçe ise ülke genelinde meyve bahçelerinden aldıkları bilgilere göre, sert çekirdekli meyveler ile kayısı ve kiraz gibi ürünlerde ciddi kayıplar yaşandığını ve erken ekilen şeker pancarında da önemli bir zararın olduğunu belirtti.

Related Posts

Bir marka daha Türkiye’den çekildi

Japonya’nın en büyük kağıt üreticilerinden Daio Paper Corporation ürettiği bebek bezi markası Goo.N kritik bir karar aldı. Türkiye’de yıllardır bebek bezi, giyilebilir külot bez ve çeşitli hijyen malzemeleri satışı yapan şirket, mevcut ekonomik …

Emtia piyasalarında dikkat çeken hareket! Platin yükselirken, petrol sert düştü

Emtia fiyatlarında, geçen hafta İsrail ile İran arasında sağlanan ateşkesin ardından jeopolitik risklerin azalmasıyla karışık bir seyir izlenirken, yatırımcıların odağı yeniden ABD’deki enflasyonla mücadele süreci ve ABD ile Çin arasındaki tarife anlaşmasının sonuçlarına çevrildi.

Fahiş fiyatla mücadelede 289 işletmeye 114,7 milyon TL ceza

Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Kurulun fahiş fiyat artışlarına karşı mücadelesini kararlılıkla ve etkin bir şekilde sürdürdüğü vurgulandı. Kurulun, 42. toplantısını 25 Haziran’da gerçekleştirdiği bildirilen açıklamada, “Toplantıda …

Kapalıçarşı’da han tedirginliği

Çarşıdaki esnaf piyasadaki durgunluktan şikayetçi hanlardaki dükkanlar ise kapış kapış gidiyor… Esnaf, “Biz dükkanı zor döndürürken, arka taraftaki hanları dolduran yabancı uyrukluların yüklü para transferi yaptığını duyuyoruz” dedi.

İlk kadın sağlık merkeziydi: Türkiye’nin köklü hastanesi krizde, kankordatoya başvurdu

Ekonomik krizin faturası her geçen gün ağırlaşıyor. Yüksek faiz ve finansman sorunu yaşan pek çok şirket, kuruluş borç batağında ayakta kalmaya çalışıyor. Konkordato ilanları da bu nedenle son yıllarda görülmedik bir artış kaydediyor. Teksil …

İşsizlik de istihdam da azaldı: Macaristan’da ekonomik paradoks

Macaristan ekonomisinden gelen son verilere göre, ülkenin işsizlik oranı mart-mayıs 2025 döneminde %4,3 olarak kaydedildi. Bu oran, geçen yılın aynı dönemindeki %4,4 seviyesine göre küçük bir iyileşme gösteriyor. Ulusal İstatistik Ofisi tarafından …